pablo escobar
Pablo Manriquez/Flickr.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Pablo Escobar: 10 interessante weetjes

Wie nu nog niet van Pablo Escobar heeft gehoord leeft onder een steen. In Nederland zien we de drugshandel steeds meer toenemen, het is zelfs zo dat wij een hoofdrol spelen in de Europese drugshandel. Toch is dit niets vergeleken met wat Pablo Escobar heeft gedaan. Hij was een beruchte Colombiaanse drugsbaron, en een van de rijkste mensen ter wereld. Dit allemaal dankzij zijn handel in cocaïne. Maar wat weten we allemaal over Pablo Escobar?

Pablo Escobar

Pablo Escobar jeugd

Pablo Emilio Escobar Gaviria, ook wel bekend als Don Pablo of El Patron, werd op 1 december 1949 geboren, net na de tweede wereldoorlog. Zijn vader was een boer, en zijn moeder was een lerares. In eerste instantie is hier dus helemaal niks raars aan. Pablo is gewoon naar school gegaan, maar heeft zijn opleiding aan de universiteit nooit afgemaakt. Hierna is hij de criminele wereld ingedoken. Het ging in eerste instantie om kleine dingen zoals illegale sigaretten verkopen, neppe loterij kaartjes en auto's stelen. In het begin van de jaren '70 begon hij met het grotere werk. Toen begon hij te werken voor drugssmokkelaars. Tijdens dit werk zou hij vaak mensen kidnappen en gijzelen voor losgeld.

Bekijk ook:
6 creatieve drugssmokkel methodes

10 weetjes over Pablo Escobar

 1. Hij kon best lief zijn.
  Hoewel hij een beruchte drugsbaron was, was hij ook behoorlijk vrijgevig. Zo heeft hij miljoenen gedoneerd aan scholen, voetbal stadions, ziekenhuizen en kerken. Hij stond ook wel bekend als ‘Robin Hood' bij de armere populatie.
 2. Bij het leven als een drugsbaron hoort een luxe leven.
  Hij hield behoorlijk van luxe, en dat is ook terug te zien aan het huis waar hij woonde. Zo heeft hij een privé dierentuin laten bouwen gevuld met giraffen, olifanten, nijlpaarden en meer.
 3. Hij had ook zijn duistere kant.
  Ondanks zijn liefdadigheidsacties, was hij ook niet bang om anderen te vermoorden. Zo ver bekend is hij verantwoordelijk voor het vermoorden van 4,000 mensen, inclusief 200 jury's, 1,000 politie agenten, journalisten en overheids medewerkers.
 4. Geld verbranden alsof het niets is.
  Toen zijn dochter ziek was en onderkoeld raakte, heeft hij ongeveer twee miljoen dollar in de hens gestoken om haar warm te houden. Een afspraak bij de dokter of het ziekenhuis was geen optie aangezien zij aan het onderduiken waren.
 5. Grootste leverancier van de VS.
  In 1980 zou ongeveer 80% van de cocaïne in de Verenigde Staten afkomstig zijn van Pablo Escobar.
 6. Slimme verstop plekken.
  Piloten werden ongeveer 500,000 dollar betaald om cocaïne te verplaatsen. Het product werd vaak in de banden van de vliegtuigen verstopt.
 7. Smaak voor jongere vrouwen.
  In 1976 trouwde 27-jarige Pablo Escobar met Maria Victoria Henao Vellejo. Ze was toen slechts 15 jaar oud.
 8. Elastiekjes, elastiekjes, en nog eens elastiekjes.
  Bij veel geld hoort natuurlijk ook een grote dosis aan elastiekjes. Hij zou zo'n 2,500 dollar aan elastiekjes spenderen per maand, puur om zijn geld bij elkaar te houden.
 9. In beslag genomen voertuigen.
  Aan het einde van de jaren '80 werden een hoop van Pablo's voertuigen in beslag genomen. Het ging onder andere om 142 vliegtuigen, 20 helikopters en 32 jachten. Ook werden er 141 huizen en kantoren in beslag genomen.
 10. Ratten.
  Ongeveer 10 procent van zijn omzet werd waarschijnlijk opgegeten door ratten. Dat zijn flink wat dollars als je bedenkt dat Pablo 30 miljard dollar waard was!
Bekijk ook:
Lange smokkeltunnel ontdekt grens Mexico

Het einde van een wereldbekende drugsbaron

Pablo Escobar was niet voor niets een van de meest succesvolle drugsbarons van de eeuw. Hij is in 1992 ontsnapt uit gevangenis ‘La Catedral'. Of we dit nu echt een gevangenis kunnen noemen is weer een andere discussie. La Catedral had onder andere een spa,een casino en een nachtclub.

La Catedral gevangenis

Zestien maanden lang heeft de politie naar hem gezocht. Op 2 december 1993 is hij eindelijk gevonden, en is hij overleden tijdens een vuurgevecht. Hij is geschoten in zijn been, torso en het dodelijke schot was een schot in het hoofd.

Het is nog altijd niet bekend of dit schot door de politie is afgevuurd of door hemzelf. Twee broers van Escobar hebben laten weten dat Pablo altijd heeft gezegd zichzelf door het hoofd te schieten als hij gepakt zou worden. Wil je graag nog meer weten over de drugsbaron? Bekijk dan eens de Netflix serie ‘Narcos' gebaseerd op zijn leven.

Hieronder een kijkje in de gevangenis ‘La Catedral'

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.