Lange smokkeltunnel ontdekt grens Mexico 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Lange smokkeltunnel ontdekt grens Mexico

De Amerikaanse autoriteiten hebben onder de grens met Mexico een tunnel ontdekt die gebruikt werd voor het smokkelen van drugs. Het gaat om de langste ‘drugstunnel‘ die ooit gevonden is, en is maar liefst 1,3 km lang.

Luxe drugstunnel

De tunnel is van ‘alle gemakken voorzien'. Zo is er een ventilatiesysteem, een waterafvoer en lift. En een compleet railsysteem om de drugs in karretjes te kunnen vervoeren. Het toont daarmee ook direct de vastberadenheid waarmee het project wordt aangepakt.

Al jaren is er een drugsoorlog gaande. Deze Mexicaanse drugsoorlog is een gewapend conflict tussen de drugskartels en de Mexicaanse regering. Veel geweld en sinds december 2006, het moment dat Felipe Calderon met 6.500 militairen naar de staat Michoacán stuurde, dus bestempeld als oorlog. Volledig geëscaleerd.

Oorzaken Mexicaanse drugsoorlog

De kartels smokkelen cocaïne, amfetamine en cannabis. Daarmee hebben ze een grote economische macht in handen. Schattingen zijn dat Mexico verantwoordelijk is voor zo'n 90% van de cocaïne die de Verenigde Staten binnenkomt.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Een andere oorzaak is dat de machtsstructuren van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) zijn verdwenen. Deze PRI regeerde in Mexico tot in de jaren 90 vrijwel als eenpartijstaat en wist door onderlinge deals met drugsbazen het geweld te beperken. Dat is weggevallen.

Verder is Amerika natuurlijk een groot afzetland voor alle drugs en leverancier van vuurwapens (die dan weer worden gebruikt in de oorlogsvoering). En tenslotte kampt Mexico met een enorme kloof tussen arm en rijk, bron voor spanningen.

Ontdekking drugstunnel

Drugstunnels zijn in het verleden veel vaker ontdekt. De eerste kwam aan het licht in 1990 en zou gebruikt zijn door het kartel van Joaquin ‘El Chapo' Guzman. De beruchte ‘El Chapo‘ zit momenteel gevangen in de Verenigde Staten. De op één na langste tunnel werd een aantal jaar geleden ontdekt in 2014. Die had een lengte van iets minder dan een kilometer en was eveneens bij San Diego.

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

De nieuwe tunnel is door agenten ontdekt toen zij honderden zandzakken vonden, waarachter een uitgang van de tunnel verstopt lag. De ontdekking van de tunnel heeft nog niet tot arrestaties geleid.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.