blank

Verdwijnen zonnepanelen weer uit ons straatbeeld?

0 Shares

Inmiddels is het al een vertrouwd beeld. Vooral in nieuwe woonwijken is vaak vrijwel ieder dak al voorzien van de bekende zwartgrijze zonnepanelen. Het is inmiddels vrijwel iedereen wel duidelijk dat de toekomst van energie niet bij de fossiele brandstoffen ligt, maar gebaseerd is op hernieuwbare energie zoals de zon, wind en waterkracht.

De zonnepanelen zijn een groot succes. Dat blijkt ook uit het feit dat het een gewild onderwerp is om over te praten op verjaardagsfeestjes of in de kroeg. Ongetwijfeld ken jij ook wel iemand die trots en met enige regelmaat vertelt dat een mooie zonnige dag het moment van terugverdienen van zijn investering weer dichterbij heeft gebracht. Maar is het een goed idee om nu nog te kiezen voor de huidige zonnepanelen?

Het TNO ziet een andere ontwikkeling

De Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurkundig Onderzoek bestaat al sinds 1932 en is bedoeld om op onafhankelijke basis innovaties te creëren.

Bekijk ook:
Pump it! De wondere wereld van cryptocurrencies

Het TNO ziet een aantal nadelen in de huidige zonnepanelen: ze zijn groot en zwaar, niet bijzonder effectief, worden gemaakt in lage lonen landen en zijn bepaald niet decoratief. Voor een nog grootschaliger toepassing zijn er innovatieve oplossingen nodig. De productiekosten moeten omlaag gaan, terwijl de opbrengsten worden verhoogd en de levensduur verlengd. Nederland loopt op dit gebied voorop in de wereld door de ontwikkeling van de fotovoltraise cellen.

Wat zijn fotovoltraische cellen?

De basis voor het omzetten van zonlicht in energie is silicium. Ook deze cellen baseert men op die bestaande techniek. De uitvoering is echter compleet anders. De cellen hecht men op flinterdunne functionele coatings. Hiermee verhoog je de opbrengst en verleng je de levensduur. Door het nieuwe materiaal kunnen deze nieuwe zonnecellen vrijwel overal worden toegepast. Het zal vaak geïntegreerd worden in bijvoorbeeld voertuigen of apparaten.

Een elektrische auto zou uitgerust kunnen worden met fotovoltraische cellen zonder dat het afdoet aan de esthetiek van de wagen. Door de bijzondere eigenschappen van de cellen kun je die ook aanbrengen in doorzichtige materialen. Daardoor zetten de cellen aan beide kanten licht om in energie.

Bekijk ook:
7 Leuke ideeën voor een geslaagde date

Op die manier kan de opbrengst dusdanig worden verhoogd dat zeker kleinere apparaten geen zonnecel of batterij meer nodig hebben, maar slechts een aantal cellen. Voor verlichting en andere technieken zal dit vele nieuwe mogelijkheden bieden. Ook daar is men in ons land al mee bezig.

De toekomst is aan de PV-cellen

Het TNO verwacht dat de ontwikkeling van de fotovoltraische (PV) cel die geschikt is voor massaproductie niet lang meer op zich zal doen wachten. Het lijkt dan logisch dat het feitelijk productieproces weer plaats zal vinden in het Verre Oosten. De capaciteit is daar aanwezig. De rol van Nederland bestaat er dan uit om deze innovatie te exporteren en op zoek te gaan naar verdere verbetering van de techniek.

Voordat de bestaande zonnepanelen verdwenen zijn van de Nederlandse daken zal er nog de nodige tijd verstrijken. Maar denk er maar eens over als iemand hoog opgeeft over de voordelen van zijn zonnepanelen.

Bekijk ook:
Wanneer is vuur ontdekt?

Bekijk ook:

One Comment

 1. blankCor Olthuis Reply

  Zonnepanelen is Nederland is onzin.
  De zon schijnt er veel te weinig voor.
  Maar een paar uur per dag en s’winters niets.
  Veel beter is ze te plaatsen in landen rond om de evenaar.
  Daar elke dag +/- 6 uur licht.

  Wij betalen ze en laten ze daar plaatsen.
  Wat ze op zouden brengen in Nederland, krijgen wij.

  De meer opbrengts is voor de gene die ze plaatst.
  Daar gebruiken ze ook electriciteit

  Dan wordt er veel meer op de uitstoot van CO2 bespaart dan ze hier te plaatsen.

  Bovendien helpt dat de economische ontwikkeling van meestal armen landen.

  CO2 is een wereld probleem en niet alleen ons probleem.
  CO2 kent geen paspoort.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.