Waarom lezen weer populair is
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom lezen weer populair is

Het is je wellicht al opgevallen: lezen is een hype. Dit zag je bijvoorbeeld aan de populariteit van De Zeven Zussen-reeks van Lucinda Riley. Mensen hebben het er voor over om in de rij te staan voor een nieuw boek. Maar waar komt deze hype ineens vandaan? Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen.

TikTok maakt boeken weer hip

Plotseling wordt er door jongeren weer volop naar boeken gegrepen. Dit heeft alles te maken met TikTok. Hier is een nieuwe trend gaande waarbij met hashtag BookTok boeken worden aangeprezen. Dit gaat loodrecht in tegen de verplichte kost die op school gelezen moet worden. Hierbij kom je boeken tegen die andere jongeren tof vinden, en juist dat zet aan tot lezen. TikTokkers bevelen een boek aan, geven deze een score op basis van sterren en aan de hand daarvan worden nieuwe boeken aangeschaft.

Vooral jongeren shoppen meer boeken

Vooral bij jongeren is dus te zien dat zij meer boeken lezen. Het is echt opvallend in boekwinkels en online winkels dat er plotseling meer jongeren zijn die boeken aanschaffen. Het gaat om de groep jongeren van ongeveer 15 tot 25 jaar. Aan de hand van de lijstjes op #BookTok gaan zij op zoek naar de titels die aanbevolen worden. Op dit moment zijn met name Engelstalige titels populair, zoals The Midnight Library van Matt Haig. Maar ook Nederlandstalige titels zien we steeds vaker terug op BookTok. De verwachting is dat dit er steeds meer zullen worden, omdat Nederlandse jongeren ook zelf aan de slag zullen gaan als influencer.

Bekijk ook:
Live band of DJ? Wat past het beste bij jouw trouwfeest?

Instagram of Bookstagram

Ook op Instagram is deze trend te zien. Veel Instagrammers kiezen voor de hashtag Bookstagram om hun favoriete boek onder de aandacht te brengen. Dit kan zijn met een uitgebreide recensie, maar ook met slechts enkele zinnen bij de foto van hun favoriete roman. Je ziet soms zelfs hele accounts of groepen verschijnen rondom een bepaalde serie.

Lockdownlezers

Een andere reden dat we vaker naar een boek grijpen, is de lockdown. Het is natuurlijk een vreemde tijd geweest, waarin de meeste uitjes geen optie waren. En als je thuis bent, zoek je toch automatisch naar dingen om te doen. Verrassend was dat mensen vaker naar een boek grepen dan dat zij bijvoorbeeld Netflix gingen kijken. Het is wel zo dat er veel boeken gelezen worden naar aanleiding van verfilmingen op Netflix.

BookTok

E-books of papieren boeken?

Worden er meer e-books of meer papieren boeken gelezen? De meeste mensen kiezen voor een combinatie, ze lezen vaak papieren boeken, maar lezen ook af en toe een e-book. Een klein percentage van de lezers, zo’n 5%, leest alleen e-books. Toch kiezen de meeste lezers nog voor het papieren boek. Dit heeft een aantal redenen. Een papieren boek wordt vaak als meer tastbaar en ‘gezelliger’ gezien. Maar een enkeling is ook bang voor bijvoorbeeld schade aan de ogen door e-books. De experts geven echter aan dat e-books volkomen veilig zijn voor de ogen. Het is alleen belangrijk dat er voldoende contrast is, zodat de ogen niet te veel vermoeid raken. E-books en papieren boeken hebben elk hun voordelen.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

De best verkochte boeken van dit moment

Wat het best verkochte boek van 2021 wordt, is uiteraard nog niet bekend, maar in de lijst van 2020 zien we dat vooral De Zeven Zussen-reeks domineert. Het zesde deel stond zelfs op de eerste plaats. Op de tweede plaats in de top 100 best verkochte boeken van 2020 stond overigens het boek ‘De meeste mensen deugen’ van de schrijver Rutger Bregman. Ongeveer de helft van de lijst betreft boeken van Nederlandse schrijvers, de andere helft betreft vertaalde werken. De Nederlandse jongeren maken echter wel weer duidelijk dat er ook steeds vaker in de Engelse taal gelezen wordt.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.