De geheimen van het Louvre alleen met Mona Lisa
Saved Read later
Deel dit bericht

De geheimen van het Louvre: alleen met Mona Lisa

Het Louvre doet je nu misschien vooral denken aan de Netflix-serie Lupin, maar het museum is vooral bekend vanwege het schilderij van Mona Lisa. Voor geld is (bijna) alles te koop, zelfs een intiem moment met Mona Lisa, dat slechts zeer weinig mensen is gegund. Heel af en toe wordt dit wereldberoemde schilderij namelijk even uit de lijst gehaald voor controle. Dat meemaken is uiteraard uniek. Dit jaar heeft iemand het recht verkregen om toe te kijken. Dat voorrecht had wel een prijskaartje.

Uiteindelijk moest de onbekend gebleven liefhebber € 80.000 ophoesten voor een paar minuten met de ‘naakte’ Mona Lisa. De kans om het meesterwerk mee te nemen kreeg hij niet. Inmiddels is de beveiliging rond dit schilderwerk meer geavanceerd dan waar dan ook. Dat begon in 1914 nadat het schilderij weer terug kwam in het Louvre. In 1911 werd het namelijk gestolen.

De diefstal van de Mona Lisa

Op 22 augustus komt Louis Beroud in het Louvre om een kopie te schilderen van de Mona Lisa. Maar aangekomen in de zaal, is er een lege plek waar het schilderij hoort te hangen. Iemand heeft de nacht tevoren het meesterwerk gestolen. Een groot onderzoek volgt en Parijs staat op de kop. Er wordt een vingerafdruk ontdekt op het glas in de buurt van het schilderij, maar de betrokkene is onschuldig. De politie zoekt de dader in artistieke kringen. De voormalig directeur van het Louvre wordt tijdelijk verdacht. Daarna richt de aandacht zich op diverse kunstenaars waarvan de bekendste in onze tijd nog Pablo Picasso is. Het hele onderzoek loopt echter op niets uit. De Mona Lisa blijft verdwenen. Twee jaar later komt er ineens een signaal uit Italië. Een onbekende heeft het doek aangeboden bij een kunsthandelaar.

Op dat moment komt Vincenzo Perrugia in beeld. De Italiaanse glaszetter heeft in het Louvre gewerkt op het moment van de diefstal. In zijn appartement in Parijs wordt de Mona Lisa gevonden. Zijn koffer heeft een dubbele bodem en tussen een paar platen glas, kijkt de Mona Lisa de agenten aan. Na de ontdekking vlamt het nationalisme in Italië even op. De Mona Lisa is Italiaans en moet terug naar Italië. Vincenzo is een held die een patriottische daad heeft verricht. Het helpt niets, het schilderij gaat terug naar het Louvre en wordt sindsdien goed beschermd.

Diefstal Mona Lisa

Vincenzo ging langere tijd achter de tralies. Zijn politiefoto bracht omgerekend ongeveer € 3.800 op, een enorm bedrag voor die tijd. Met geld kan je veel immers.

Nog meer bijzondere activiteiten in het Louvre

Terug naar het jaar 2021 in het Louvre. Niet alleen de privacy van de Mona Lisa werd voor grof geld geschonden, er kon nog veel meer. Voor vermogende nieuwsgierige aagjes werden en nog meer bijzondere uitjes georganiseerd. Wat dacht je van een bezichtiging met gids gedurende de nacht als er niemand anders dan de bewakers aanwezig zijn? Ook een rondleiding met de directeur was mogelijk en die moet toch bijzondere verhalen te vertellen hebben. Voor wie het wat hoger zocht, was er een uitgebreide wandeling op het dak van het museum. Daar mag normaal gesproken niemand komen. Voor € 48.000 was het een keer wel mogelijk.

Bekijk ook:
Familie eist geschonken schilderij terug van Rijksmuseum

Misschien denk je nu dat het Louvre allerlei bokkensprongen maakte om geld te verdienen in deze bijzondere tijd. Dat valt gelukkig mee. Het betrof een veiling van bijzondere uitjes en objecten en de opbrengst was bedoeld voor een aantal studieprojecten. Het doel was om 1 miljoen euro bij elkaar te halen, maar het dubbele werd gehaald. Bijzondere koopjes waren onder andere een gepersonaliseerd parfum van Dior, een Cartier armband en een uurwerk van Constantin. Topstuk was een abstract werk van Pierre Soulages dat € 1,4 miljoen opbracht. Uiteraard waren de verkochte items beschikbaar gesteld voor de veiling en maakten deze geen deel uit van de collectie van het Louvre.

Bekijk ook: 

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.