25 verbluffende weetjes over katten 12
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

25 verbluffende weetjes over katten

Katten, de mysterieuze wezens die ons elke dag verbazen met hun eigenzinnige gedrag en onvoorspelbare humeur. Ze kunnen schattig en charmant zijn, maar laten we eerlijk zijn, ze gedragen zich soms als ware dictators in ons huis. Laten we eens kijken naar 25 leuke feitjes over deze pluizige heersers die ons elke dag weten te betoveren en te verrassen.

1. De wijze blik: Katten hebben diepzinnige ogen waarmee ze ons kunnen hypnotiseren. Maar wist je dat katten ook hun ogen kunnen vernauwen tot spleetjes om beter in het donker te kunnen zien? Ze lijken wel kleine ninja's die zich gereed maken voor de nachtelijke missies in de woonkamer.

2. Slapen als een baas: Een kat slaapt gemiddeld zo'n 12 tot 16 uur per dag. Ja, je leest het goed, per dag! Dat betekent dat ze het grootste deel van hun leven doorbrengen met dromen over muizen vangen en vogels besluipen. Geen wonder dat ze zo energiek zijn als ze wel wakker zijn.

Kat slapend

De droomkoning van de vensterbank is aan het opladen en bijna klaar voor z'n volgende dutje

3. De taal van staarten: Katten communiceren met ons via hun staarten. Een omhoog staande staart betekent vaak dat ze blij zijn om je te zien, terwijl een kwispelende staart wel eens kan betekenen dat ze een beetje geïrriteerd zijn. Het is als een geheime code die we proberen te ontcijferen.

4. Speelgoed verwaarlozen: We kopen allerlei dure speeltjes voor onze katten, maar uiteindelijk lijken ze meer geïnteresseerd in een lege kartonnen doos of een simpel stuk touw. Het is alsof ze willen zeggen: “Dank je wel voor de moeite, maar dit doosje is toch veel leuker!”

5. Kattenheerschappij: In het oude Egypte werden katten als heilig beschouwd. Ze waren nauw verbonden met de godin Bastet, die bescherming bood tegen het kwaad en huiselijk geluk symboliseerde. Katten werden niet alleen geëerd om hun religieuze connectie, maar ook gewaardeerd om hun rol in de jacht en het beschermen van graanvoorraden tegen knaagdieren. Het respect voor katten was zo diep geworteld dat het kwaad doen aan deze heilige dieren zware straffen, en zelfs de doodstraf, tot gevolg kon hebben. Dit illustreert de immense eerbied en liefde die de oude Egyptenaren voor katten koesterden.

6. Spinnende genezing: Het spinnen van een kat kan niet alleen kalmerend werken voor hen, maar ook voor jou. Het geluid van een spinnende kat kan stress verminderen en je gemoedstoestand verbeteren. Katten kunnen ook spinnen als ze pijn hebben om zichzelf te kalmeren.

7. Nachtelijke serenades: Katten zijn bekend om ‘s nachts te zingen, maar wist je dat ze dit doen om hun territorium te markeren? Het is alsof ze een nachtelijke symfonie voor ons componeren.

8. Souplesse en elegantie: Katten hebben een verbazingwekkende souplesse. Ze kunnen zich in de meest bizarre posities wringen en lijken altijd elegant, zelfs als ze van de bank vallen.

Kat

9. Buitengewoon gehoor: Katten hebben een ongelooflijk gehoor. Ze kunnen geluiden horen die voor ons onhoorbaar zijn, zoals het gefluister van kleine prooien.

10. Kattenpuzzels: Katten zijn van nature nieuwsgierig en houden van puzzels. Het verstoppen van traktaties in een puzzelspeeltje kan hun intellectuele nieuwsgierigheid prikkelen.

11. Zelfreinigende machines: Katten kunnen tot wel 30-50% van hun wakkere tijd besteden aan het verzorgen van hun vacht. Dit betekent dat ze gemiddeld tussen de 3 en 4 uur per dag kunnen besteden aan het likken, kammen en schoonhouden van zichzelf. Het is verbazingwekkend hoe toegewijd ze zijn aan hun persoonlijke hygiëne!

12. Jagen op jagen: Hoewel je kat waarschijnlijk geen muizen vangt, houdt ze van jagen. Speelgoedmuizen en veren zijn perfecte prooien voor hun speelse jachtinstinct.

13. Supersprongen: Katten zijn uitstekende springers en kunnen tot zes keer hun eigen lichaamslengte in één sprong bereiken. Dat is als een mens die over een flatgebouw springt!
Dit betekend dat een kat ongeveer 3 meter hoog kan springen.

14. Verborgen snorharen: Katten hebben snorharen, niet alleen op hun gezicht, maar ook op de achterkant van hun voorpoten. Deze achterpoot-snorharen helpen hen bij het inschatten of ze door een opening kunnen passen.

15. Katten miauwen voornamelijk naar mensen : Dit is een vorm van communicatie die ze hebben ontwikkeld om met mensen te communiceren zodat ze dingen voor elkaar krijgen.

 

16. Knuffel van je kat: Een langzame knipoog van een kat is als een knuffel. Knipoog dus terug voor extra liefdespunten.

17. Melk is een no-go: Katten zijn lactose-intolerant. Dus hoe schattig het ook is in tekenfilms, melk is een no-go.

18: de grootste huiskattenras: De Maine Coon is een van de grootste huiskattenrassen. Ze kunnen tot 18 pond wegen!

19 Siamese katten: zijn bekend om hun blauwe amandelvormige ogen. En hun onophoudelijke behoefte om te praten… en te praten… en te praten.

20: Rijkste kat: De rijkste kat ter wereld was Blackie, die 13 miljoen dollar erfde. Ja, je leest het goed.

21: Oogcontact: Een kat aanstaren kan als een bedreiging worden opgevat. Ze hebben het niet zo op pottenkijkers.

22: Gek op Kattenkruid: Wist je dat katten gek zijn op kattenkruid? Het heeft een licht euforisch effect op de meeste katten. Spaarzaam gebruiken!

23: Alle vertrouwen in jou: Katten tonen hun buik niet zomaar. Als een kat je zijn buik toont, is dat een teken van groot vertrouwen.

24: Technologie voor katten: Er zijn ook apps voor katten. Meestal spelletjes waarbij ze digitale muizen moeten ‘vangen'.

25: Zwarte katten: Zwarte katten brengen ongeluk, of juist geluk, afhankelijk van je cultuur.

Met deze verrassende feiten hebben we slechts een glimp opgevangen van de uitgestrekte wereld van katten. Of je nu een doorgewinterde kattenliefhebber bent of gewoonweg geïntrigeerd raakte door deze fascinerende wezens, er is altijd meer te ontdekken over hun gedrag, geschiedenis, gezondheid en zelfs hun eigenaardigheden.

Bekijk ook:
Fascinerende weetjes over honden

Poll Wat vind jij leuk aan katten?

Hun speelse en grappige gedrag25%
De knuffelbaarheid33.3%
Onafhankelijk en zelfstandig karakter33.3%
Ik heb er niets mee8.3%
📊 Bekijk resultaten
1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.