Wat als de bij zou uitsterven ? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat als de bij zou uitsterven ?

Bijen, we vinden ze niet altijd even leuk. Als ze ons steken, dan kan dat ontzettend veel pijn doen. Sommige mensen kunnen zelfs sterven aan een bijensteek, omdat ze er zo allergisch voor zijn. Toch is een leven zonder bijen ondenkbaar. Want volgens verschillende onderzoeken zou een leven zonder bijen desastreuze gevolgen hebben. Hieronder ontdek je welke!

Volgens Albert Einstein is de mensheid gedoemd als de bij uitsterft

“Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, dan zal de mens nog maar vier jaar de aarde bewonen.”, dit was een uitspraak van de briljante Albert Einstein. Deze uitspraak is enorm angstaanjagend, maar klopt de uitspraak van Einstein wel?

Invloed op wereldvoedselproductie

Er werden reeds diverse onderzoeken uitgevoerd naar het nut van bijen voor de mensheid. Daaruit bleek dat zo'n 75 procent van de belangrijkste gewassen die verbouwd worden voor consumptie afhankelijk is van bestuiving door bijen. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen zoals aardbeien, peren en appels. Zonder bijen zou er dus 3/4 minder voedsel zijn in de wereld. En momenteel heerst er al op verschillende plekken in de wereld hongersnood. Als de bij uitsterft, dan is de kans dus groot dat we allemaal zullen verhongeren.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

Bijen sterven in grote hoeveelheden

We kunnen dus wel stellen dat bijen essentieel zijn voor de mensheid. Jammer genoeg gaat het niet zo goed met de bijen. Steeds regelmatiger sterven ze in grote hoeveelheden. Misschien heb je wel al eens gehoord over de massale wintersterfte of verdwijnziekte? De oorzaak hiervoor is de toename van exotische parasieten, maar ook pesticiden en minder onkruid spelen een rol.

Het is tijd om actie te ondernemen

Als je zelf een tuin hebt, dan kan jij je steentje bijdragen! Je kan dit doen door een bijenhotel te bouwen. Ben je niet zo dol op het idee dat de bijen met grote hoeveelheden in je tuin rondzwerven? Dan kan je ook al helpen door bomen zoals: kersenbomen, pruimbomen, appelbomen, perenbomen of wilgen te planten. Daarnaast mag je paardenbloemen, klavers en madeliefjes gerust laten staan. Vermijd ook het (te vaak) besproeien van je gewassen met pesticiden.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.