Gelukkig, de dagen worden weer langer! 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Gelukkig, de dagen worden weer langer!

Voor iedereen die een hekel heeft aan de wintermaanden en de bijbehorende duisternis, en dat zijn er blijkbaar nogal wat, is er zo vlak voor Kerst altijd weer een terugkerend lichtpuntje: we gaan weer naar de zomer toe en zo rond deze tijd gaan de dagen, zij het heel langzaam, weer wat lengen.

Op 22 december hebben we de kortste dag van het jaar qua daglicht weer achter ons liggen. De zon kwam op deze dag pas om 08:49 uur op en verdween alweer om 16:30 uur, waardoor we een kort dagje met slechts een goede 7,5 uur zonlicht hadden. Maar vanaf de Kerst gaan we gelukkig weer de goede kant op. Vanaf 30 december is het ‘s ochtends weer steeds een beetje eerder licht, wanneer de zonsopkomst dagelijks weer een klein beetje vroeger is.

Astronomische winter

Op het moment dat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat, dat is die keerkring die over het zuidelijk halfrond loopt, start tevens onze astronomische winter, die tot de nacht van 20 maart duurt. Vooralsnog merken we echter nog maar weinig van wat voor winterweer dan ook, want de temperatuur ligt ook in de komende dagen met 8 tot 10 graden behoorlijk boven het gemiddelde. Met de Kerst en Oud en Nieuw wordt het wellicht een paar graden koeler, maar qua neerslag komen we niet verder dan mogelijk wat regen. Het is dus sowieso nog even doorbijten dus, zowel als je naar een echte winter verlangt als wanneer je niet kunt wachten om weer lekker in het zonnetje te zitten.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.