in

Waarom hebben zebra’s strepen?

De streepjescode van de natuur

We kennen ze vooral uit de dierentuin; lopende streepjescodes op hoeven. Zebra’s komen in het wild voor in Afrika, maar in het plaatselijke dierenpark doen ze het ook heel goed. Maar heb je jezelf nooit afgevraagd waarom deze dieren zwart-wit gestreept zijn? Wij hebben het antwoord! 

Biologen stonden voor een raadsel

Het hield biologen al eeuwen bezig. Zelfs Charles Darwin debatteerde 120 jaar geleden met bioloog Alfred Russel Wallace over de strepen van de zebra. De natuur heeft ze deze niet voor niks gegeven uiteraard. Camouflage was een goed argument, maar ook sociale factoren, zoals kudde herkenning en paring kwamen aan de orde. Ook het verwarren van roofdieren werd in de loop van de eeuwen op tafel gelegd.

Insecten misleiden

Wetenschappers van de universiteit van Davis in Californië hebben na uitgebreid onderzoek gedaan te hebben definitief het antwoord op de vraag die biologen al eeuwen bezighield. Zebra’s hebben strepen om insecten te misleiden. Naast bloed zuigen brengen insecten ook ziektes over, waar de zebra uiteraard niet op zit te wachten.

Bekijk ook:
100 leuke weetjes over dieren

Streeppatronen

De onderzoekers bestudeerden de streeppatronen van paardachtigen in combinatie met het gebied waar deze beesten voorkomen, en welke insecten er leven in dezelfde regio. Ze kwamen tot de conclusie dat paardachtigen die in gebieden leven waar veel bijtende insecten voorkomen meer strepen hebben. 

Gereflecteerd licht

Oppervlakken met zwarte en witte strepen spelen een rol, maar ook gepolariseerd licht is een factor waarom insecten niet graag landen op zebra’s. Door de reflectie van dit licht op de witte strepen van de zebra raken insecten gedesoriënteerd en wordt het landen op de vacht van het beest moeilijk. Het wordt extra moeilijk gemaakt door de zwarte strepen, hierdoor kunnen de bloedzuigers dieptes moeilijker inschatten, waardoor ze sneller op zoek naar naar een ander slachtoffer.

Korte haren

Zebrahaar is korter dan de haren van andere paardachtigen, dus heeft de natuur een handig hulpmiddel verzonnen om insecten te weren van de zebra. Insecten zoeken sneller een prooi met een korte vacht, dus zonder de strepen zou de zebra krankzinnig worden van alle insecten.

Bekijk ook:
10 beste camouflage dieren

Zebrapad

Waarom we de strepen van een zebra als inspiratie hebben gebruikt voor een veilige looproute op straat is de volgende vraag. Maar misschien is het van de zomer een handige plek om op te zonnebaden, vergeet in ieder geval je zwart-wit gestreepte bikini niet, dat scheelt een hoop jeuk.

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top 10 romantische films op Netflix

Welke verzekering is trending voor ZZP’ers om af te sluiten?