10 beste camouflage dieren 13
Saved Read later
Deel dit bericht

10 beste camouflage dieren

In het dierenrijk is het eten of gegeten worden. In deze keiharde wereld van overleven is voor medelijden geen ruimte, dus als je als dier op een lagere trede van de voedselketen verblijft dan is het handig om een vermomming achter de hand te hebben. Sommige dieren gebruiken camouflage om onopgemerkt te blijven, anderen gebruiken het om effectief te kunnen jagen. Hieronder zie je de top 10 beste camouflage dieren.

Bladstaartgekko

10 beste camouflage dieren 14

Dit bijzondere beestje komt alleen in Madagaskar voor en heeft een uitermate effectieve vermomming. De staart van de bladstaartgekko lijkt op een aangevreten dood blad, en dat lust niemand. Zo blijft dit diertje onopgemerkt tussen de bladeren op het eiland. Roofdieren zien hem niet als een lekker hapje, maar als een dood blaadje.

Orchidee-bidsprinkhaan

10 beste camouflage dieren 15

In de regenwouden van zuidoost Azië leeft de orchidee-bidsprinkhaan. In tegenstelling tot zijn groene familielid kan deze sprinkhaan zich prima aanpassen aan zijn omgeving. Door zijn uiterlijk valt hij niet op tussen een roze orchideeën, waardoor hij zonder problemen kan jagen op nietsvermoedende insecten.

Papilio troilus

10 beste camouflage dieren 16

Deze rups gaat niet op in zijn omgeving,maar schrikt roofdieren af met zijn uiterlijk. Hij lijkt namelijk op een slang, waar vogels bang voor zijn. De patronen en contouren van deze rups lijken op de ogen en bek van een slang, waardoor dit beestje vrolijk verder kan kruipen voordat hij besluit te transformeren in een vlinder.

Uilnachtzwaluw

10 beste camouflage dieren 17

Deze vogels zijn zowel prooi als roofdieren. Met behulp van het verenpak, dat erg veel een boom lijkt, kan deze vogel onopgemerkt in een boom zitten. Dat is handig om te kunnen jagen, maar ook om zich te kunnen verstoppen voor grotere roofvogels. Door zijn lichaamsbouw kan hij dicht tegen de stam van een boom zitten. Oogjes dicht en snaveltjes toe, niemand die je ziet.

Antennarius pictus

10 beste camouflage dieren 18

Deze vis is een meester in het vermommen. Hij graaft zichzelf in op de zeebodem en laat zijn voelsprieten het werk doen. Door zijn huid valt hij niet op, waardoor argeloze visjes over hem heen zwemmen en denken dat zijn voelspriet een garnaaltje is. Als ze toehappen is het visje gevangen en heeft dit camouflage dier een lekker maaltje.

Euthalia aconthea

10 beste camouflage dieren 19

En wederom hebben we een rups in dit lijstje. Dit beestje heeft ontzettend veel natuurlijke vijanden en niets om zichzelf te kunnen verdedigen, een dramatisch scenario. Gelukkig kan deze rups zich totaal op laten gaan in de nerven van een blad, waardoor hij nagenoeg onzichtbaar wordt voor roofdieren.

Kameleon

10 beste camouflage dieren 20

De kameleon kennen we allemaal. Er bestaan ruim 200 soorten van dit dier te vinden. Ze kunnen prima in hun omgeving op gaan. Door een tussenlaag in zijn huid aan te passen wordt het licht anders gereflecteerd, op deze manier krijgt hij de kleur van de boom of het blad waar hij op zit. Een vernuftig stukje camouflage in het dierenrijk.

Wandelende tak

10 beste camouflage dieren 21

Hoewel de lengte van dit beestje anders doet vermoeden (ze kunnen tot wel 60 centimeter lang worden), zijn ze heel erg moeilijk te spotten. De wandelende tak ziet er namelijk uit als een simpel takje, en daar heeft geen enkel roofdier trek in. Als hij stil zit dan kijk je zo over hem heen, en dat is juist de bedoeling.

Mimic Octopus

10 beste camouflage dieren 22

Deze octopus spant de kroon van alle camouflage dieren. De Mimic octopus kan meerdere vermommingen aannemen. Hij kan het uiterlijk van wel vijftien verschillende zeedieren aannemen. Door zijn kleur en patroon aan te passen ziet hij er binnen een handomdraai uit als een zeeduivel, kwal of zeeslang. Deze octopus is de absolute koning van camouflage.

Kallima inachus

10 beste camouflage dieren 23

De kallima inachus is een vlinder. De vleugels van deze vlinder heeft een prachtig patroon, maar als hij op een tak gaat zitten en ze omslaat dan ziet hij eruit als een dood blad aan een boom, niet erg aantrekkelijk voor roofdieren. Ook voor mensen is dit insect moeilijk te vinden. Maar wij hebben hem gevangen en in dit lijstje gestopt.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

2 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.