Hond opvoeden
Saved Read later
Deel dit bericht

Je hond opvoeden: zo doe je het

Een hond moet luisteren naar zijn baas. Naast een echt knuffeldier is het ook fijn wanneer je met je hond ook overal kan komen. Wanneer je een hond aankoopt als puppy, moet je hem dus gaan opvoeden of trainen, zodat die alle regels kent, doet wat je vraagt, weet wie de baas is en als gevolg je dus overal kan komen met je hond. Maar hoe begin je er nu aan? Een hond opvoeden of trainen is misschien niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar wees gerust, met dit stappenplan, komen jij en je hond er gegarandeerd!

Train hem niet te lang

Als je wil dat je hond een paar regels onder de knie krijgt, moet je hem daarin trainen. Dit vergt dus wel wat tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Bij het opvoeden van je hond, mag je niet te veel in één keer verwachten en daarom is het belangrijk dat je de trainmomenten kort houdt. Het aanleren van iets vergt wel wat concentratie van je hond en wanneer je de sessie te lang aanhoudt, verliest hij zijn concentratie en loopt het gegarandeerd mis. Wanneer je merkt dat je hond tijdens een training voor het minst afgeleid is of wegloopt, gaan beginnen gapen of glazig gaan beginnen kijken, is het tijd voor wat rust.

Beloning

Wanneer je hond goed zijn best doet tijdens de opvoeding of training, moet je hem ook naar zijn werk belonen. Het gaat allemaal niet vanzelf, je hond doet echt wel moeite dus beloon hem hier ook voor. Het best is om drie soorten beloningen te kiezen. Een top beloning voor wanneer de prestatie echt super is, een tweede beloning voor een iets minder moeilijke opdracht of regel en iets dat hij echt al wel goed moet kunnen, maar af en toe nog moeilijk gaat, kan je belonen met de ‘minste’ beloning. Op deze manier blijft je hond gemotiveerd en is de kans groot dat het vanzelf goed gaat.

Bekijk ook:
Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims

Je hond opvoeden: zo doe je het 13

1 keer vragen

Heb je je hond iets aangeleerd en wil je dat hij het uitvoert? Vraag dan datgene dat je wilt dat je hond doet 1 keer en herhaal het geen tien keer. Focus, zorg dat je hond je ook echt hoort en luistert en stel dan je vraag. Zeg bijvoorbeeld 1 keer ‘Zit’ en wacht dan tien seconden. Op deze manier krijgt je hond de kans om even na te denken over wat er van hem verwacht wordt. Doet hij het goed? Doe dan deze stap opnieuw. Merk je dat het na 10 seconden nog niet gaat, kan je het nog eens proberen. Wanneer het dan weer niet lukt, moet je een stapje terug in je opvoeding. Dan is de kans groot dat je hond niet doorheeft wat er eigenlijk van hem verwacht wordt.

Bekijk ook:
Wat weet jij van honden? Test het in deze honden quiz!

Blijf plezier beleven

Vergeet ook niet om plezier te blijven beleven aan het opvoeden of trainen van je hond. Het moet voor jou fijn blijven, maar ook voor je hond. Blijf er goed opletten dat je hond vrolijk blijft en goed blijft kwispelen tijdens het trainen. De bedoeling is niet dat je hond ongelukkig wordt van zijn opvoeding. Neem genoeg pauzes en laat het trainen een plezier blijven. Op deze manier zullen jij en je hond gemotiveerd blijven en werk je bovendien aan jullie band!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.