Hoe haal je meer plezier en voldoening uit paardensport 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe haal je meer plezier en voldoening uit paardensport

Ben je ook zo verknocht aan de paardensport? Met jouw paard of pony maak je samen de mooiste herinneringen. Zoals je weet is de voeding voor je paard van levensbelang.
Is jouw paard goed of minder gemakkelijk in conditie te houden? Hij of zij kan spierkracht verliezen of invallen bij bijvoorbeeld de flanken. Meer krachtvoer geven helpt dikwijls niet. Gelukkig bestaat er speciaal voer dat bedoeld is voor deze paarden of pony’s. Zeker voor sportpaarden die grote prestaties leveren is het aan te raden een juiste combinatie te vinden van vitamines, mineralen en spoorelementen. Voor zware arbeid zijn er supplementen als electrolyten paard of elektrolytenslobber.

Biotine
Naast ruwvoer als geplette haver, sportbrokken en prestatiebrokken is er ook een ruime keuze in supplementen die jouw paard nodig heeft. In welke discipline je paard ook actief is, of dat nu dressuur is, endurance, eventing, mennen of rensport; elk dier heeft zijn of haar eigen behoefte in voeding. Het supplement biotine paard, ofwel vitamine B8, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid van jouw paard of pony. Ook is het gunstig voor het zenuwstelsel, het energiemetabolisme en de hoeven.

Bekijk ook:
Ontdek de slimste gadgets voor huisdieren: Van voeding tot spel

Ruwvoer als basis
Je weet vast al wel iets over ruwvoer. Het is het essentieelste basisvoer voor jouw paard.
Dat werkt namelijk zo; door ruwvoer maakt een dier extra speeksel aan wat maagzweer voorkomt en tegelijkertijd gebitsproblemen reduceert. Het stimuleert tevens de darmen waardoor het voedsel beter mengt en verteert. Ideaal is als je paard 24 uur per dag ruwvoer kan eten. Het ruwvoer behoort ook van goede kwaliteit te zijn. Ruwvoeders mogen een vezellengte hebben van minimaal acht millimeter. Dit zijn onder andere gras, kuilgras, hooi, stro en luzerne. Brokken, muesli’s en enkelvoudige zaden of granen vallen onder krachtvoer, waarvan gras als het belangrijkste basisvoer geldt.

Soorten ruwvoer
Niets verser dan gras uit de wei voor jouw paard! De voedzaamheid van gras hangt af van het jaargetijde, maar ook van de staat van de wei en het aantal paarden dat er graast. Hooi is gras dat ’s zomers gemaaid en gedroogd is. Paarden eten het heel graag in de winter. Goed hooi herken je aan de geur en haar gele kleur. Kuilgras is een nog nat, energierijk gras dat niet altijd de juiste hoeveelheid vezels bevat voor een pony of paard. Stro is ook een ruwvoer. Je kunt het onderverdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Luzerne is een plant en bevat veel eiwit en calcium. Meestal voert men naast luzerne ook granen met fosfor bij zodat de verhoudingen aan mineralen en vitamines ideaal zijn.

Bekijk ook:
Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren

Samen actief bezig zijn
Je wil het beste voor jouw paard of pony. En gelijk heb je! Het is belangrijk dat paarden een uitgebalanceerd dieet volgen. Verstandig is het om je huidige ruwvoer te laten onderzoeken op energiewaardes (*EWpa)en verteerbaarheid **(VREp), zodat je weet of je nog kunt aanvullen met supplementen of kunt overstappen naar ander ruwvoer. Zodat je paard betreft voedingsstoffen niets te kort komt en je samen nog heel veel plezier en voldoening hebt.

*EWpa staat voor Energie Waarde paard (de hoeveelheid energie die nodig is)
**VREp staat voor Verteerbaar Ruw Eiwit paard (eiwitbehoefte van het paard)

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.