10 Snelste landdieren ter wereld 12
Saved Read later
Deel dit bericht

10 Snelste landdieren ter wereld

De leeuw, de tijger, of nu toch het luipaard? In de wildernis is snelheid één van de belangrijkste overlevingsmiddelen. Een traag dier moet namelijk intelligent genoeg zijn om roofdieren te slim af te zijn. Een snel dier heeft dus een groot voordeel wanneer het over overleven in de wilde natuur gaat. Er zijn een heleboel snelle dieren die we verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je de snelste dieren in het water, de snelste dieren in de lucht, maar in deze lijst richten we ons op de 10 snelste dieren op het land.

10 – Afrikaanse wilde hond

10 Snelste landdieren ter wereld 13

De Afrikaanse wilde hond, ook wel de hyenahond genoemd, is een wilde hondachtige. Het roofdier mag dan wel veel gelijkenissen hebben met de hond, maar de twee zijn nauwelijks verwanten van elkaar. De gedomesticeerde hond heeft meer weg van een wolf dan van een Afrikaanse wilde hond.

De Afrikaanse wilde hond heeft ook nog een heleboel andere namen, zoals sierlijke wolf en geschilderde hond. Hij kan een snelheid van wel 72 km per uur bereiken.

9 – Wapiti

10 Snelste landdieren ter wereld 14

De wapiti is afkomstig uit de familie van de hertachtigen. Op de eland na, is de wapiti de grootste hertensoort ter wereld. Hij bereikt gemiddeld een snelheid van 72 km per uur.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

8 – Echte hazen

10 Snelste landdieren ter wereld 15

De echte hazen behoren binnen de zoogdieren tot de familie van hazen en konijnen. Ken jij de oude fabel van de haas en de schildpad? Het mag dan wel een eeuwen oude fabel zijn, er zit toch iets van waarheid in. Een haas kan weldegelijk enorm snel rennen. Deze grote haasachtigen met lange oren en poten kan roofdieren met een snelheid van wel liefst 72 km per uur ontlopen. Natuurlijk gebeurd dit niet alleen door snelheid, maar ook door te springen en te zigzaggen. Onze haas kan zelfs indrukwekkende vluchtsprongen maken van wel 3,7 meter ver en 1,5 meter hoog.

7 – Leeuw

10 Snelste landdieren ter wereld 16

De leeuw is, op de tijger na, het grootste roofdier van alle katachtigen. Zij kunnen maar liefst snelheden van 180 km per uur bereiken om hun prooi te vangen.

6 – Indische antilope

10 Snelste landdieren ter wereld 17

De Indische antilope is een antilopesoort die voorkomt op de open vlakte in Zuid-Azië, met name in sommige delen van India en in het westelijke deel van Pakistan. De Indische antilope was met uitsterven bedreigd omdat er veel te veel op gejaagd werd. Deze antilopesoort is de snelste van heel het Indische subcontinent en kan een weerzinwekkende snelheid van 80 km per uur behalen. Zo ontlopen ze hun natuurlijke vijanden waaronder de verwilderde kat en wolven.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

5 – Gnoe

10 Snelste landdieren ter wereld 18

Een andere naam voor een gnoe is een ‘wildebeest’. Hij ziet er groter en trager uit dan een antilope maar laat je niet misleiden. Dit zoogdier kan een top snelheid behalen van wel 82 km per uur.

4 – Quarter horse

10 Snelste landdieren ter wereld 19

Het is misschien een rare naam voor een paard, maar de quarter horse is één van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen. Deze paarden lopen tot wel 88 km per uur.

3 – Springbok

10 Snelste landdieren ter wereld 20

De springbok is een middelgroten antilopensoort. Hij heeft zijn naam te danken aan de hoge sprongen die hij kan maken. Naast enorm hoog springen, kan de springbok ook razendsnel rennen. Tot zelfs 100 km per uur.

2 – Gaffelbok

10 Snelste landdieren ter wereld 21

De gaffelbok loopt gemiddeld 98 km per uur. Het hart en de longen, en tal van andere organen, van de gaffelbok zijn goed aangepast om bliksemsnel te kunnen hardlopen. Dit is natuurlijk van levensnoodzakelijk belang om uit de klauwen te blijven van het allersnelste landdier op aarde, namelijk het jachtluipaard.

1 – Jachtluipaard

10 Snelste landdieren ter wereld 22

Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is het snelste dier dat rondloopt op onze aardbol. Dit groot katachtige roofdier kan afstanden van 500 meter overbruggen en accelereert in 5 seconden van 0 naar 99 km per uur. Wist je dat dit sneller is dan de meeste sportwagens? Ongelofelijk toch!

7 Comments

 1. Marilisa Reply

  Hoi Britt, ik ben wat laat op het feest hier (24 dagen geleden), maar ik ben benieuwd waar je dit hebt gevonden? Niet om stom te doen; het kan zijn dat ze daar perongeluk een 1 voor de 8 hebben gezet =) Groet

 2. JohanBr Reply

  Misschien is het u niet opgevallen dat als een leeuw 180:kilometer zou halen, die niet op nummer 7 maar nummer 1 zou moeten staan. Maar ik denk dat een leeuw die sneller is dan een jachtluipaard nog geboren moet worden.

  Her is 80 kilometer en dan nog maar over een zeer korte afstand. Betere research doen de volgende keer of wat nauwkeuriger zijn in het schrijven.

  1. Anoniem Reply

   Dankjewel om het onder mijn aandacht te brengen! Het is inderdaad 80, en het wordt meteen aangepast. Ik vind het alleen niet kunnen dat er op een publiek en openbaar platform zo wordt aangevallen en dat er vaststelling gemaakt worden die helemaal niet waar zijn!

 3. Lisette Reply

  Een leeuw die 180 km per uur kan? Ja ja jullie zijn op de hoogte dat drugs heel slecht is? Daar krijg je namelijk soms hele vreemde ideeën van zoals denken dat een leeuw 180 km per uur kan.

  1. Avatar fotoBritt Michielsen Post author Reply

   Ik heb hier natuurlijk research over gedaan. Ik heb dit niet verzonnen! Verschillende bronnen hebben mij laten zien dat dit waar is.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.