Het is al jarenlang een favoriete bezigheid van autoliefhebbers: Het in de wax zetten van de auto. Maar met alle opties, verschillende producten en technieken van tegenwoordig, kan het lastig zijn om te bepalen waar je nu precies het beste kunt beginnen. De ene wax is namelijk de andere niet, en hoe je het aanpakt is uiteindelijk bepalend voor het eindresultaat. Vandaag ontdek je daarom precies hoe je je auto op de beste manier in de wax kan zetten.
Waarom eigenlijk je auto in de wax zetten?
Auto’s krijgen op de weg veel te verduren. Olieresten, viezigheid, neerslag, kalk en zout: Een groot gedeelte komt uiteindelijk op onze wegen terecht. En wanneer je hier vervolgens met je auto over heen rijdt zal een gedeelte van deze viezigheid zich aan de lak, rubbers, velgen en andere onderdelen van je auto hechten. Een kwestie van even wassen en je auto kunt er weer tegenaan, toch?
Helaas lost het wassen van je auto dit probleem vaak maar voor korte tijd op. De lak, velgen en andere onderdelen gaan na je bezoek aan de wasstraat of wasbox gewoon weer de vieze weg op, waardoor je vaak al na een week weer een vieze auto hebt. Autowax gaat nog net even een stapje verder dan alleen wassen. Het geeft je auto een afstotende laag, waardoor waterdruppels en vuil zich veel minder makkelijk hechten aan je auto. Daarnaast geven de meeste soorten autowax je auto ook nog eens meteen een mooie diepe glans.
Wordt je auto toch weer vies? Dan is even kort afspuiten vaak al weer genoeg om de auto weer schoon te krijgen.
Welke soorten autowax zijn er?
Autowax komt in verschillende soorten en maten – En wat precies de beste autowax is, hangt af van je eigen voorkeur. Een aantal opties op een rij:
Natuurlijke carnaubawax
Carnaubawax, afkomstig van de bladeren van de Braziliaanse carnaubapalm, staat bekend als een van de meest glansrijke wassen. Het biedt niet alleen een diepe en warme glans, maar ook goede bescherming tegen UV-stralen. Natuurlijke carnaubawax is verkrijgbaar in pasta- of vloeibare vorm en vereist soms meer inspanning bij het aanbrengen en verwijderen dan synthetische varianten. Het nadeel van een carnaubawax is dat deze vaak een stuk minder lang meegaan dan een synthetische wax.
Synthetische wax (sealant)
Synthetische wax, ook wel een sealant genoemd, wordt kunstmatig geproduceerd. Dit type wax is de laatste jaren bezig aan een flinke opkomst. Het voordeel van een synthetische wax is namelijk dat deze vaak eenvoudig en snel aan te brengen zijn. Daarnaast gaan ze in de meeste gevallen veel langer mee dan een carnaubawax. Een carnaubawax verdwijnt vaak binnen een aantal weken, waar sommige sealants tot wel 6 maanden bescherming kunnen bieden. In tegenstelling tot de carnaubawax biedt een sealant over het algemeen wel een minder warme glans.
Je auto in de wax zetten: Dit zijn de stappen
Wanneer je de wax hebt gekozen die het beste bij je voorkeur past is het tijd om aan de slag te gaan. Een aantal stappen die je niet mag vergeten:
Voorbereiding: Wax kan je niet zomaar op je auto aanbrengen. De lak moet schoon en droog zijn, anders kan de wax zich niet goed hechten. Zorg er daarom voor dat je auto helemaal gewassen en gedroogd is. Gebruik hiervoor de juiste auto poets spullen en zorg dat je niet al een klein laagje wax aanbrengt door bijvoorbeeld een shampoo met wax of het gebruiken van de hot wax in de wasbox. Kies ook voor een goede auto droogdoek om je auto echt goed droog te krijgen.
Breng de wax aan: Wanneer je auto gewassen en gedroogd is, is het tijd de wax aan te brengen. Kijk goed naar de instructies van de autowax die je gebruikt. Vaak wordt er al snel teveel gebruikt, waardoor het moeilijk wordt de wax goed te verdelen en uit te wrijven.
Werk in delen: Vaak moet een wax worden aangebracht en daarna uitgesmeerd. Het is zeker geen aanrader om de wax eerst op de gehele auto aan te brengen, om deze vervolgens pas in te wrijven. Werk altijd per deel van de auto. Bijvoorbeeld eerst de motorkap, het dak en de zijkanten. Hierdoor blijft de wax goed te verdelen.
Laat de wax goed intrekken: Wanneer de wax is aangebracht en uitgewreven over de auto, zit de klus er zo goed als op. Belangrijk is om de wax goed in te laten trekken. Wassen of afspuiten (bijvoorbeeld bij vogelpoep of een vlek) binnen 24 uur is bij veel soorten wax geen aanrader. Probeer ook de eerste uren niet direct met de auto in de regen te gaan rijden.
Plaats een reactie