Worm nestelt zich in amandelen van sushi-etende vrouw 12
rido ©/ 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Worm nestelt zich in amandelen van sushi-etende vrouw

Een 25-jarige vrouw uit Tokio bracht deze week een bezoekje aan de dokter omdat ze last had van keelpijn. Maar ze schrok zich rot toen ze ontdekte wat die pijn veroorzaakte. Haar keelpijn was niet afkomstig van een gewoon griepje, maar van een levende worm die zich genesteld had in één van haar amandelen. De oorzaak van dit bizarre fenomeen was een stevige portie sushi. De worm die ze vonden was maar liefst 38 millimeter lang.

Dokters van het St-Luke’s Internationaal ziekenhuis in Tokio verwijderde de 38 millimeter lange worm succesvol uit de amandel van de Japanse vrouw. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het beestje aanwezig kan zijn in rauw vlees of rauwe vis zoals sushi en sashimi. De vrouw had daadwerkelijk sushi gegeten 5 dagen voor het incident plaatsvond. Na het verwijderen van het ongedierte verdwenen de symptomen als sneeuw voor de zon. De vrouw zal in het vervolg wel twee keer nadenken vooraleer ze een verse portie vis bestelt.

Sushi en sashimi als maar populairder

Worm nestelt zich in amandelen van sushi-etende vrouw 16

rido© / 123rf.com

Natuurlijk weten we allemaal wel wat sushi is. Een rolletje rijst met vis of groenten in het midden, meestal omwikkeld met een laagje zeewier. Er bestaan heel veel varianten van sushi, maar wat is nu juist sashimi?

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Worm nestelt zich in amandelen van sushi-etende vrouw 17

Sashimi in een Japans gerecht van verse rauwe vis en schelpdieren. Deze worden meestal met een heel scherp mes in dunne schijfjes gesneden.

Omdat de populariteit van deze Japanse gerechtjes zo toeneemt, waarschuwen onderzoekers voor een stijging in parasieten. Je moet dus oppassen als je teveel sushi eet. Het is vooral het ‘rauwe vis’ aspect dat deze parasieten met zich meedraagt.

Dit is ook niet de eerste keer dat zoiets gebeurd. Twee jaar geleden had een 34-jarige man hetzelfde probleem. Na het eten van een rauwe sushi maaltijd, vonden ze een worm. De man herstelde volledig maar het blijft toch opletten. Het is natuurlijk niet leuk een worm in je amandelen te vinden, maar het goede nieuws is dat de worm niet dodelijk is. Het wordt pas gevaarlijk als de patiënt een allergische reactie vertoont. Dit kan in de vorm van zwellingen, uitslag en zelfs een anafylactische shock die ademhalingsmoeilijkheden en bewustzijnsverlies kan veroorzaken.

Dokters waarschuwen voor gevaarlijke parasiet: anasakis

Slecht nieuws dus als je een ‘sushi-lover’ bent. Dokters waarschuwen dat ze ook steeds meer infecties zien die veroorzaakt worden door parasieten aanwezig in sushi. Bij Anisakiasis of haringziekte ontsteekt het darm- en maagkanaal en dat kan enorme pijn veroorzaken.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

De Portugese dokter Joana Carmo deed er onderzoek naar en rapporteerde de resultaten op de website BMJ Case Reports. Ze schets onder andere het verhaal van een 32-jarige man die door hevige koorts, zware buikpijn en overgeven naar het ziekenhuis trok. De oorzaak: sushi.

Worm nestelt zich in amandelen van sushi-etende vrouw 18

Natasha Breen© / 123rf.com

De man bleek erg gevoelige darmen te hebben Een bloedonderzoek toonde duidelijk aan dat hij moet een infectie was binnengekomen. Hij vertelde dat hij sushi had gegeten en daarom besloten artsen met een camera in zijn maag te kijken. Zo ontdekte ze een parasiet die zich had vastgezet op de wand van zijn maag. Na het verwijderen van de parasiet, kwam er uit het onderzoek tevoorschijn dat het om een anisakis ging. Dit is een worm die onder meer voorkomt in rauwe of niet volledig gebakken zalm, haring, makreel, heilbot en calamares.

Voorkomen

Het voorkomen van zo’n parasiet kan enkel en alleen door geen rauwe vis te eten. Het beste dat je kan doen is de vis koken, tot een inwendige temperatuur van 62 graden, of invriezen, 72 uur op 20 graden.

Bekijk ook:

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.