in

OMGOMG

Spontane zelfontbranding; bestaat het echt?

Op de plek waar oma een dag eerder nog een sjaal aan het breien was ligt nu een hoopje as

spontane zelfontbranding

Op de plek waar oma een dag eerder nog een sjaal aan het breien was ligt nu een hoopje as. Alleen haar sloffen staan er nog, met haar voeten er nog in, nog steeds trouw ondersteund door haar beige steunkousen. Ze lijkt letterlijk in rook opgegaan te zijn. Maar kan dit? Spontane zelfontbranding; bestaat het echt?

Verkoolde overblijfselen

op 5 december 1966 werden de verkoolde overblijfselen van de 92 jarige Irving bentley gevonden door een meterstanden-opmeter. Naast een looprek lagen verbrande resten, alleen een voet en een onderbeen waren nog intact. De man leek ter plekke te zijn verbrand totdat er alleen maar as overbleef. De rest van de huiskamer, behalve de grond onder de resten waren niet beschadigd door het vuur. Ook waren er geen sporen van benzine gevonden. Zou het dan toch kunnen? Spontaan in brand vliegen en tot as vergaan?

Charles Dickens

Benjamin Radfort onderzoekt op een wetenschappelijke manier paranormale en onverklaarbare fenomenen. Hij zet spontane zelfontbranding weg als een mythe. Het fenomeen werd in de zeventiende eeuw populair toen een personage uit een boek van Charles Dickens spontaan in brand vloog. In de negentiende eeuw werd het gezien als een straf van God voor dronkenschap. Alcoholisten zouden veel ontvlambare dampen zweten, waarna onze lieve Heer hen met een bliksemschicht in vuur en vlam zou zetten.

Lees ook:
6 creatieve drugssmokkel methodes

Zelfverbranding

Volgens Radfort hebben de  meeste gevallen van spontane menselijke zelfverbranding een logische verklaring, zoals zelfmoord door zelfverbranding. Er zijn echter gevallen bekend waarbij het slachtoffer ogenschijnlijk onbewogen in een fauteuil werd gevonden, met de afstandsbediening van de televisie nog op de leuning. Rustig blijven zitten terwijl je verbrand is onmogelijk, hetzij de persoon al was overleden of buiten bewustzijn was.

Joe Nickell

Joe Nickell is een onderzoeker die lijnrecht tegenover Benjamin Radfort staat. Hij heeft een geval van spontane zelfontbranding onderzocht. Samen met een lijkschouwer onderzocht hij de dood van een 97 jarige man uit Ierland, die in vlammen op was gegaan. Uit de resten kon de lijkschouwer geen uitsluitsel geven over de oorzaak van de verbranding. ‘Het moest van binnenuit zijn gebeurt, en uit het niets’ zo stelde de lijkschouwer vast. Nickell greep dit aan om vast te stellen dat het dan wel iets bovennatuurlijks moet zijn geweest.

Lichaam bestaat uit water

Het grootste gedeelte van ons lichaam bestaat uit water. ‘Hou een lucifer bij je huid en kijk wat er gebeurt, ons lichaam gaat niet zomaar in vlammen op. Onze anatomie is het bewijs dat spontane zelfontbranding een fabel is, het kan gewoon niet’, aldus Radfort.

Dus is spontane zelfontbranding feit of fabel. Vlieg je in de fik als je teveel rode pepers eet? Gaat je hart in vlammen op als je hevig verliefd bent? Verander je in een lucifer als je teveel in de kroeg zit? Aan jou de eer om te bepalen of dit fenomeen wel of niet bestaat.

Lees ook:
Bizarre instructie voor pakjesbezorger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gedumpt op Schiphol

De eikenprocessierups is er weer

De eikenprocessierups is er weer