in

Sneeuw per helikopter voor Frans Ski-Resort

Een ski resort in Frankrijk heeft per helikopter sneeuw laten aanslepen. Volgens de lokale autoriteiten waren ze daartoe genoodzaakt om banen te beschermen. Het ski resort heeft sneeuw van hoger gelegen op de berg naar beneden gebracht. Dit omdat mild weer de sneeuw op de lagere niveaus deed smelten.

De autoriteiten van Luchon-Superbagnères in de Pyreneeën heeft goedkeuring gegeven voor de actie van afgelopen vrijdag. De helikopter deed er twee uur over om 50 ton sneeuw op de lagere hellingen te dumpen. Deze hellingen worden vooral gebruikt voor beginnende skiërs en ski scholen.

De autoriteiten gaven aan dat de kosten voor de verplaatsing van de sneeuw in het niet vallen bij de eventuele verliezen mocht er op de lagere niveaus van de berg geen sneeuw te vinden zijn. De kosten tussen de € 5.000 en € 6.000 zullen waarschijnlijk minimaal tien maal terugverdient worden.

Het resort open houden beschermt 50 tot 80 banen, deze bestaan uit:

  • Lift bedienden
  • Ski leraren
  • Kinderopvang medewerkers
  • Ski verhuurders
  • Restaurant medewerkers

“We zijn niet van plan het hele resort van sneeuw te voorzien (per helikopter) echter de vakanties zijn er en nu komen juist de beginners”. Gaf een medewerker van de lokale autoriteiten aan. Hoewel niet “erg ecologisch” is het de uitzondering op de regel en zullen we dit (waarschijnlijk) niet vaker doen. Op dit moment was het echter volgens de autoriteiten de enige optie.

Franse ecologen zijn razend!

Bastien Ho secretaris van de Europe Écologie Les Verts partij gaf aan dat het een “wereld op zijn kop” was dat er op deze manier sneeuw verplaatst is. “In plaats van het aanpassen aan de globale opwarming krijgen we te maken met een dubbel probleem: Iets wat veel energie kost, sterk de opwarming van de aarde in de hand helpt en wat enkel door een elite club betaald kan worden. Het is een wereld op zijn kop!” waren zijn woorden over de helikoptervlucht aan de Franse televisie.

De vakantieperiode februari-maart in Frankrijk bekend als de “winter sport vakantie” bestaan uit zes weken vakantie verdeeld over verschillende regio’s in Frankrijk. Voor de wintersport zijn deze weken de drukste periode in het jaar. Luchon-Superbagnères is in deze periode voor 60% van haar inkomen afhankelijk van de wintersport maar het milde weer gooide roet in het eten. Van de 28 hellingen konden er slechts zes openblijven voor de wintersport.

Het is de eerste keer dat helikopters gebruikt zijn om sneeuw van hoger gelegen gebieden naar beneden te brengen in de Franse Pyreneeën hoewel in de Alpen al vaker dergelijke methodes zijn gebruikt.Volgens de autoriteiten kunnen beginners gegarandeerd twee weken gebruik maken van de lagere hellingen en ook ski instructeurs kunnen er minimaal twee weken blijven werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.