titanic
Saved Read later
Deel dit bericht

Duikers weten na een kwart eeuw wat het mysterieuze object naast de Titanic is

Het begon allemaal met een ‘bliep’ op het sonarsysteem van de ervaren duiker Paul-Henry Nargeolet. Hij was ruim een kwart eeuw geleden op een Titanic-expeditie toen hij eind jaren ‘90 de vreemde melding op zijn sonar kreeg te zien. De ‘bliep’ liet hem niet meer los. Wat was toch dat vreemde object naast de Titanic? Nu, ruim 25 jaar later heeft hij het raadsel ontcijferd.

Expeditie naar de Titanic

De Titanic is een van de meest bezochte scheepswrakken onder duikers. Het roemruchte schip verging in de nacht van 14 op 15 april in 1912, en spreekt sindsdien tot de verbeelding voor duikers, die het legendarische en ‘onzinkbare’ schip met eigen ogen willen zien. Dat was eind jaren ‘90 in het geval van Nargeolet ook zo. Hij had nooit kunnen vermoeden dat een object naast de Titanic hem in de volgende decennia meer zou intrigeren dan de Titanic zelf.

Het was al die jaren voor de duiker niet mogelijk om een expeditie naar het object naast de Titanic te organiseren, maar dit jaar zag hij kans om samen met duikers van OceanGate Expeditions op expeditie naar de Titanic te gaan. Zij onderzoeken regelmatig de toestand van de Titanic. Paul-Henry wist de onderzoekers zo ver te krijgen om naar die ‘bliep’ te zoeken die de duiker al decennia bezighoudt.

Verbazingwekkende ontdekking

Het team hield alle scenario’s open. Het zou om een ander scheepswrak kunnen gaan dat eerder is gezonken, of een object dat uit de Titanic zelf kwam. Het team wist de mysterieuze ‘bliep’ te lokaliseren. Het blijkt te gaan om een grote vulkanische rots op drie kilometer diepte. De rots blijkt vol met leven te zitten, waaronder koralen, kreeften, en vissen. Een vondst dat niet vaak wordt gedaan op grote diepte.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

In het onderstaande filmpje zie je de beelden die Nargeolet al sinds eind jaren ‘90 intrigeerde. De groene lijnen in de video komen van duikboot Titan van het duikteam van OceanGate Expeditions. Het is niet de eerste keer dat het ervaren duikteam het nieuws haalt. Eerder dit jaar wisten ze met de modernste apparatuur haarscherpe beelden van de Titanic te maken. Op de beelden is te zien dat de staat van het wrak met de jaren verslechtert.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.