Het raadsel Betelgeuze opgelost

Het raadsel Betelgeuze opgelost

0 Shares

Eind van 2019 was de wereld van de astronomie in opschudding en waren alle ogen (via telescopen) gericht op Betelgeuze. De ster was in een enorm tempo zwakker geworden en de mogelijkheid bestond dat deze zou ‘sterven’. Bij een rode reus is dat een enorm spektakel. Er ontstaat namelijk eerst een supernova waarna de ster ineen klapt onder het eigen gewicht. Een dergelijk schouwspel heeft de moderne mens nog niet meegemaakt.

Sommige geleerden denken dat de ster van Bethlehem, meer dan 2.000 jaar geleden een supernova kan zijn geweest op veel grotere afstand van de aarde. Overigens doet dat niets af aan de religieuze betekenis van de ster. Betelgeuze is echter zo groot dat het ‘vuurwerk’ aan de hemel ook overdag zichtbaar zou blijven en bij nacht de helderheid van de maan zou overtreffen.

Wat feiten over Betelgeuze

Als rode reus heeft de ster Betelgeuze ongeveer 1.200 keer zoveel massa als onze zon. De ster staat in het sterrenstelsel van Orion op ongeveer 800 lichtjaren van de aarde. Het is een oude ster en kan ieder moment sterven. Maar in astronomische begrippen is ieder moment een tijdsdeel dat ook tienduizenden jaren kan omvatten. Het is uiteraard ook een vreemd idee dat alles was wat op aarde zien van deze ster inmiddels 800 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Zolang duurt het nu eenmaal voordat het licht ons bereikt zelfs met de enorme snelheid van 300.000 km per seconde.

De ster is met vergroting door een telescoop als een schijfje te zien. De naam is ontleend aan het Arabisch en betekent zoiets als de ‘hand van God’ . De ster is een van de meest bestudeerde in de afgelopen 30 jaar. Vanaf het jaar 1993 is de ster aan het krimpen en neemt de helderheid soms af om daarna te herstellen. Dat zorgt al vele jaren voor speculatie dat een ontploffing niet lang meer op zich zal laten wachten.

Wat gebeurde er in de winter van 2019/2020?

Eind 2019 merkten astronomen over de hele wereld op dat Betelgeuze in snel tempo aan helderheid verloor. Hoewel dat ook eerder had plaatsgevonden, was het tempo en de mate waarin de helderheid afnam opzienbarend.

In een korte periode verloor de ster een factor van 2,5 van de helderheid. Een dergelijke afname was nog niet eerder vastgelegd en de astronomen gingen op het puntje van de stoel zitten in afwachting van de klap. Maar die kwam niet en de helderheid nam langzaam weer toe totdat de ster weer de oude was geworden in februari 2020.

Er werd veel gespeculeerd over hetgeen er nu precies was gebeurd en na uitvoerige bestuderen van de beelden en enorm ingewikkelde berekeningen kwam het antwoord. Er was een wolk voor de zon geweest. Geen regenwolk uiteraard, maar de ster had een deel van het gloeiend heet materiaal in het binnenste uitgestoten. Na afkoeling was dit tot donker stof overgegaan en verduisterde Betelgeuze voor een paar maanden. Ook na oplossing van dit raadsel blijft men de ster uiteraard op de voet volgen, misschien wel gedurende 10.000 jaar.

Bekijk ook: 

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

270
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.