Deze reuzenvulkaan kan dit jaar nog uitbarsten 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze reuzenvulkaan kan dit jaar nog uitbarsten

Als we aan typische Italiaanse dorpjes denken dan denken we aan traditioneel eten, vriendelijke mensen en een prachtige omgeving. Wat veel mensen niet weten is dat onder een paar van deze dorpjes een supervulkaan op het punt staat om uit te barsten. Aan de hand van gassen die uit de vulkaan ontsnappen becijferen Italiaanse vulkanologen dat reuzenvulkaan Campi Flegrei bij Napels op het punt staat om uit te barsten.

Campi Flegrei

Campi Flegrei is onderdeel van een supervulkaan. Deze ligt vlakbij Napels. Rondom de typerende krater van een vulkaan ligt een gebied dat veel vulkanische activiteit heeft, een ‘caldera’. Campi flegrei is zo’n gebied en staat volgens vulkanologen op het punt om uit te barsten. Het grootste deel van deze caldera staat onder water in de baai van Napels, maar op een ander deel zijn stadjes te vinden. Deze stadjes lopen dus direct gevaar als de vulkaan besluit om uit te barsten.

Magma wordt omhoog gepompt

De vulkaan lijkt volgens de vulkanologen sinds 2005 van binnenuit te worden opgepompt met waterdamp en CO2, afkomstig van het magma dat kilometers dieper aan het wellen is. Als dit zo doorzet dan bestaat de kans dat tussen 2020 en 2222 de vulkaan het niet meer volhoudt en dus ontgast door te ontploffen. De gevolgen zouden direct desastreus zijn voor de stadjes op de caldera van de vulkaan, maar ook voor Napels, wat een miljoenenstad is.

Gevaarlijker dan de Vesuvius

Utrechtse vulkanoloog Manfred van Bergen stelt na becijfering van nieuwe cijfers dat Campi Flegrei gevaarlijker is dan de Vesuvius. Volgens de expert zijn er in het gebied vaker explosieve uitbarstingen geweest, hetzij nog ondergronds. Magma wordt omhoog gepompt, richting de Vesuvius, maar als dat ergens blijft steken dan bestaat de kans dat het gebied, dat Campi Flegrei wordt genoemd, explodeert, de gevolgen zijn dan niet te overzien. De stadjes Baia, Miseno en Pozzuoli zullen in één klap worden weggevaagd.

https://www.youtube.com/watch?v=r8OaR7YxbZs

Gevolgen voor Nederland

Als deze reuzenvulkaan uitbarst dan zal Nederland er in de eerste instantie niets van merken. Als het tot een explosie komt dan zullen de trillingen wel meetbaar zijn in ons land. Als de wind onze kant op staat dan kunnen er asdeeltjes deze kant op komen, maar grote gevolgen zal de uitbarsting voor ons land niet hebben. De Italiaanse vulkanologen blijven frequent metingen uitvoeren en houden Campi Flegrei nauwlettend in de gaten. Er zijn al evacuatieprocedures getest voor als het tot een uitbarsting komt, laten we hopen dat het nog even rustig blijft.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.