De donkere geschiedenis van Groot-Brittanië 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De donkere geschiedenis van Groot-Brittanië

Groot-Brittannië heeft een rijke geschiedenis. Het was er niet altijd koek en ei, of fish and chips. Het land heeft ook donkere tijden gekend, en was in die periodes meedogenloos als het ging om het opruimen van tegenstanders. Het koloniseren van andere landen ging vaak met een hoop geweld gepaard, maar ook tegen eigen onderdanen die kwaad in de zin hadden was de lokale gevangenis verre van comfortabel.

In het land zelf is ook genoeg gebeurt. Behalve thee en Mary Poppins zijn er andere zaken die de geschiedenisboeken van het land een duister randje hebben gegeven. Laten we eens een kijkje nemen in de donkere krochten van de Britse geschiedenis, we beginnen met de seriemoordenaar waarover over honderd jaar nog wordt gesproken en gespeculeerd.

Jack the Ripper

De donkere geschiedenis van Groot-Brittanië 17

In 1888 werd Londen in de greep gehouden door een seriemoordenaar die prostituees op genadeloze wijze afslachtte. De moordenaar stuurde op 15 oktober 1888 een doos met een menselijke nier erin, gericht aan George lusk, het hoofd van de dienstdoende politie in de buurt Whitechapel, de wijk waar de moorden plaatsvonden. Er zat ook een brief bij, geschreven in gebrekkig Engels ;

‘From hell Mr Lusk Sor I send you half the Kidne I took from one women prasarved it for you tother piece I fried and ate it was very nise. I may send you the bloody knif that took it out if you only wate a whil longer. signed Catch me when you can Mishter Lusk.’

Jack the ripper vermoordde minstens vijf prostituees en verwijderde tijdens of na de moord verschillende organen. Dit gebeurde met uiterste precisie, waardoor het vermoeden bestond dat de dader een arts of chirurg kon zijn. Hoewel er verschillende verdachten in beeld waren is er nog nooit iemand veroordeelt. Het feit dat het nog steeds een mysterie is wie Jack the ripper was draagt bij aan de mythe. Er bestaan tegenwoordig toeristische speurtochten en souvenirwinkeltjes in Whitechapel, en er zijn talloze boeken en films gewijd aan de bekendste seriemoordenaar ter wereld.

Bekijk ook:
In deze moderne landen komen nog steeds kinderhuwelijken voor

The tower of London

Als je Londen bezoekt dan mag je The Tower of London niet overslaan. Dit historische bouwwerk heeft dienst gedaan als fort, koninklijk paleis en als executieplaats voor ten dood veroordeelden uit hogere maatschappelijke klassen. Deze werden in de meeste gevallen onthoofd. De martelkamers in de toren spreken voor zich. De Britten waren sadistisch creatief in het verhoren van gevangenen. Zo gebruikten ze een zogenoemde kattenklauw, een stalen buis met scherpe uiteinden waarmee de huid afgestroopt kon worden terwijl je nog leefde, of de pijnbank, een bed waarmee je ledematen uit hun gewrichten konden worden getrokken en je hoofd langzaam kon worden samengeperst. Geen pretjes dus. Er gaan geruchten dat Eduard lV van Engeland wegens verraad werd verdronken in een vat wijn, en niet werd onthoofd. Je moet er maar opkomen.

Kolonisatie

De donkere geschiedenis van Groot-Brittanië 18

Ook buiten de koninklijke landsgrenzen waren de Britten alom vertegenwoordigd, en dat was niet altijd even positief. In 1770 zetten James Cook voet aan land in Australië en besloot het land uit te roepen tot kolonie van Groot-Brittanië. Het land was in de tijd de grootste zeemacht ter wereld en was hard op weg om de wereld te veroveren. De Britten hadden talloze landen in kaart gebracht en het uitgeroepen tot Brits grondgebied, dit ging vaak gepaard met een hoop geweld tegen de lokale bevolking. De ontdekkingsreiziger werd op 14 januari 1797 tijdens een confrontatie met de oorspronkelijke bewoners van Hawaï gedood. Vandaag de dag is de invloed van Groot-Brittannië in vele landen nog te zien. Zo wonen er veel mensen met een Britse achtergrond in Australië en is er veel Britse architectuur te zien in Britse kolonies.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

Heksenvervolging

De donkere geschiedenis van Groot-Brittanië 19

In Oost-Engeland begint in 1645 een klopjacht op een vrouw dat wordt beschuldigd van hekserij. Nadat de vrouw gevangen is genomen bekend ze na urenlange folteringen dat ze seks heeft gehad met Satan en zijn kinderen heeft gebaard. Dit werd het startsein van een immense operatie om het land te zuiveren van het kwaad. Er werden door het hele land mannen en vrouwen opgepakt, gemarteld en vermoord omdat het vermoeden bestond dat ze zich bezig zouden houden met hekserij.

De koning van Engeland gaf persoonlijk toestemming voor de heksenjacht daar zijn land op dat moment in oorlog was en hij het wilde schoonvegen. Zogenoemde heksenjagers gingen met een bijbel en een tas met moordwapens van dorp naar dorp om vermoedelijke heksen op te pakken en ter plekke te veroordelen en executeren. Tegenwoordig zijn er in vele dorpen nog sporen te zien van deze heksenvervolgingen. Schavotten, heksenhuizen (waarin ze tijdelijk werden opgesloten) en grafstenen waarop staat dat er een heks ligt zijn nog altijd aanwezig.

Dit is nog maar een greep uit de rijke, maar bizarre geschiedenis van het land. Het is teveel om op te schrijven, dus neem een bezoekje aan Groot-Brittannië en wijk eens af van de normale toeristische route, want de donkere geschiedenis van het land is op zijn minst net zo fascinerend.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.