Dit zijn de schokkende cijfers van seksueel geweld in Nederland 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de schokkende cijfers van seksueel geweld in Nederland

Je hoopt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag, aanrandingen en verkrachtingen (bijna) nooit in ons land voorkomen, maar helaas is dat toch echt niet zo. Uit cijfers blijkt namelijk dat het niet ongebruikelijk is dat iemand in zijn of haar leven te maken krijgt met seksueel geweld in ons land. In dit artikel zetten we de cijfers over seksueel geweld in Nederland voor je op een rij.

Volgens het Centrum Seksueel Geweld is 1 op de 8 vrouwen in Nederland ooit verkracht. Er zijn ook mannen die het slachtoffer zijn geworden verkrachting, al ligt het cijfer onder mannen wel lager. Ongeveer 1 op de 25 mannen is ooit verkracht. In totaal zijn er zo'n 100 duizend slachtoffers per jaar en daarvan is 90 procent vrouw.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal geregistreerde verkrachtingen de laatste jaren weer toeneemt. In 2015 noteerde de politie 1.265 verkrachtingen in Nederland. In 2016 waren het er 1.535. In 2016 lag het aantal op 1.760 verkrachtingen. In 2018 steeg het naar 1.940. In 2019 waren er 2.055 verkrachtingen genoteerd. En in 2020 vonden er 2.010 verkrachtingen plaats in Nederland.

Het daadwerkelijke aantal verkrachtingen in Nederland ligt naar alle waarschijnlijkheid nog veel hoger, omdat veel mensen geen aangifte doen. Zo doet naar schatting slechts 4 procent van de mannelijke slachtoffers aangifte.

In België maakt volgens een onderzoek 64 procent van de personen tussen de 16 en 69 jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag mee in hun leven.

Bekijk ook:
Poll: Wat vind jij seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?

Risicogroepen

Verkrachting is iets wat je op elke leeftijd wel kan overkomen, maar het verkrachtingsrisico is het grootste voor de leeftijdscategorie 12 en 24 jaar. Mensen van deze leeftijd maken 4 keer meer kans om seksueel geweld te ervaren.

Verkrachters gaan vaak op zoek naar “makkelijke” slachtoffers. Niet alleen jonge mensen zijn daardoor vaak het doelwit, ook mensen met een verstandelijk beperking lopen een grote risico. Deze mensen zijn namelijk ook 4 keer vaker het slachtoffer van seksueel geweld.

Mannen die behoren tot de LGBTQ+ community zijn vaker slachtoffer van verkrachting dan heteroseksuele mannen.

Alcoholgebruik verhoogt de kans op seksueel geweld.

Een slachtoffer van seksueel misbruik maakt een verhoogde kans om nogmaals slachtoffer te worden als diegene geen therapie heeft gevolgd.

Bekijk ook:
BOOS aflevering over The Voice na twee uur ruim 5 miljoen keer bekeken

Daders

De daders zijn bijna altijd mannen. Naar schatting is ongeveer 94 procent van de daders een man, maar dat betekent dat in 6 procent van de gevallen de dader een vrouw is. Vrouwelijke daders zijn dus zeer zeldzaam, maar ze bestaan wel.

Kindermisbruik van jongens wordt in 93 procent van de gevallen gepleegd door een man, en in 7 procent van de gevallen is de pleger een vrouw. Bij de mannelijke slachtoffers van 16 jaar en ouder is bij 1 op de 3 gevallen de pleger een vrouw.

De meeste daders ken je al. Zij komen namelijk uit de familie- of vriendenkring. Volgens een Belgisch onderzoek is bij minderjarigen is de pleger in 25 procent van de gevallen een familielid of huisgenoot, in 24 procent van de gevallen een kennis en in 13 procent van de gevallen een ex of partner. Bij volwassenen is de dader in bijna de helft van de gevallen een partner of ex, in 18 procent van de gevallen een kennis en in 10 procent van de gevallen een collega of medestudent. In slechts 14 procent van de gevallen is er sprake van een onbekende pleger.

Bekijk ook:
Hulpvraag seksueel misbruik explosief gestegen onder jongeren tijdens lockdown

Tijdens de verkrachting

Veel mensen voelen zich verlamd terwijl de verkrachting plaatsvindt. Naar schatting heeft bijna de helft van de slachtoffers het verlamd ervaren.

Ongeveer 20 procent van de slachtoffers van een verkrachting krijgt een erectie of wordt vochtig. Dit gebeurt dus ook als er geen toestemming is gegeven.

Na de verkrachting

Kinderen die misbruikt worden hoeven niet altijd signalen af te geven. Naar schatting vertoon 3 op de 10 misbruikte kinderen namelijk geen alarmerende signalen.

Een verkrachting is zonder enige twijfel een zeer traumatische ervaring en als gevolg krijgen slachtoffers vaak een posttraumatische stressstoornis. Ongeveer 45 procent van de vrouwen krijgt PTSS, en bij mannen ligt dit percentage rond de 65 procent. Mannelijke slachtoffers lijken tevens meer schuld- en schaamte te ervaren dan vrouwen.

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.