planeten
Saved Read later
Deel dit bericht

Aankomende nacht vijf planeten op een rij te zien

Als je een liefhebber bent van sterren en planeten dan moet je je wekker morgen rond 04:30 zetten, want dan kun je met een goede verrekijker of telescoop een fenomeen zien dat de laatste keer in 2004 werd waargenomen. Dan staan er namelijk vijf planeten op een rij. De kans is groot dat het niet bewolkt is, en je dus vrij zicht hebt op dit spektakel.

Vijf planeten vanaf de aarde te zien

Het gaat om de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Ze zijn voor het laatst in 2004 op een rij waargenomen door sterrenkijkers Het is zeldzaam dat dit fenomeen zich voordoet, want de planeten draaien allemaal met verschillende banen om de zon. Mercurius doet er 88 dagen over, Venus 224 dagen, Mars 687 dagen, Jupiter 11,86 jaar en Saturnus 29,5 jaar.

Maar ze liggen morgen in de vroege ochtend dus allemaal op een lijn, en dat kunnen we met een goede verrekijker of hobby-telescoop waarnemen. Vanaf 04:30 zou het mogelijk moeten zijn om ze te spotten, al is het even zoeken omdat de hemel vol met felle sterren zit. Je kunt de rij planeten zien als je jouw verrekijker op het oosten/zuidoosten richt. We hebben een aantal tips waaraan je ze kunt herkennen.

planeten op een lijn

Tips waaraan je de planeten kunt herkennen

Je zou met een goede verrekijker de ringen van Saturnus kunnen zien. Als je die planeet hebt gespot dan kun je de andere planeten in een rij schuin links onder van Saturnus vinden. Je kunt de overige planeten herkennen aan hun typische eigenschappen. Zo is gasreus Jupiter erg groot, heeft de planeet Mars een rode gloed. Venus is een erg felle planeet, waardoor je ook deze makkelijk kunt herkennen.

Mercurius hangt net boven de horizon en is erg klein, dus daar moet je goed naar zoeken. De maan hangt op dat moment precies tussen Venus en Mars in, dus als je de maan weet te vinden dan kun je de rest ook spotten. Volgens verschillende weerstations is de hemel helder genoeg om het fenomeen te kunnen zien, maar wees er op tijd bij. Voordat je het weet komt de grote baas, de zon, op en dan is de rij planeten niet meer te zien.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.