Waar moet je aan denken als je je leaseauto alleen zakelijk gebruikt? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waar moet je aan denken als je je leaseauto alleen zakelijk gebruikt?

Leaseregelingen van werkgevers heb je in alle soorten en maten. Er zijn regelingen waarbij de auto echt een onderdeel van je beloning is, waarbij de werkgever (vrijwel) alle kosten op zich neemt. Er zijn echter ook voorbeelden van leaseregelingen waarbij je grotendeels zelf op zal draaien voor de maandelijkse kosten; je maakt er dan vooral gebruik van om niet te maken te krijgen met de hoge aanschafkosten die een nieuwe auto altijd met zich meebrengt, of omdat je werkgever op deze manier bijvoorbeeld wel de brandstof die je gebruikt helemaal vergoedt. Het is dus zeker aan te raden om een leaseregeling altijd heel goed te bekijken en door te rekenen voor je ervoor kiest er gebruik van te gaan maken. Dat geldt wanneer je de auto ook privé wilt gaan gebruiken, maar zeker ook wanneer je de auto alleen voor zakelijk gebruik wilt accepteren. In dat geval zijn er namelijk zeker wat zaken waar je goed op moet letten.

Bekijk ook:
Werken in de hitte? Dit zijn jouw rechten

De bewijslast ligt bij jou

Er kunnen allerlei redenen zijn om een leaseauto die je werkgever je aanbiedt alleen te willen gebruiken voor zakelijke kilometers. Misschien heb je al een nieuwe auto voor de deur staan, en wil je deze graag behouden. Of misschien heb je in je privéleven nauwelijks een auto nodig, en gebruik je vooral de fiets of het openbaar vervoer. Misschien kies je ervoor om samen met je partner een auto te kopen voor privégebruik, en eventuele leaseregelingen te gebruiken om zakelijke kilometers vergoed te krijgen.

Welke reden het ook is, je krijgt altijd met dezelfde regels te maken. Je zal de Belastingdienst aan moeten kunnen tonen dat je de auto echt alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt, en er niet ook in je vrije tijd in rondrijdt. Dat is niet voor niets. Gebruik je de leaseauto alleen zakelijk, dan hoef je er namelijk een stuk minder belasting over te betalen dan wanneer je er ook privé in rijdt. De bewijslast ligt bij jou, je zal zelf dus via een kilometerregistratie moeten aantonen dat je er niet ook lekker mee op vakantie gaat en/of je wekelijkse boodschappen mee doet.

Bekijk ook:
Leren zoals Elon Musk in 5 stappen

Kan dat niet makkelijker?

Bij ieder ritje vastleggen wat het doel ervan is, waar je heen gaat etc. Dat is nogal een klus. Kan dat niet makkelijker? Zeker wel! Je kunt een rittenregistratie van Fleetgo ook automatisch plaats laten vinden. Je plaatst daarvoor een speciaal systeem op basis van GPS in je auto. Dat houdt precies al je ritjes bij, en giet dat ook nog eens in een administratie die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker, en heb je er nauwelijks omkijken meer naar.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.