Verdubbeling van de hypotheekrente

0 Shares

2022 werd op een negatieve noot ingeluid: de woningmarkt zal de aankomende maanden nog geen verbetering tonen. Al in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar zijn de prijzen voor bestaande koophuizen weer sterk gestegen. Met een verbluffende gemiddelde prijs van rond de €430.000, is dit een stijging van meer dan 13 procent ten opzichte van 2021. Bedragen die neergelegd worden voor nieuwe koophuizen, liggen aanzienlijk hoger dan dat; voor een nieuwbouwwoning wordt zomaar €460.000 gevraagd.

Wat bizar is, is dat de hypotheekrente in Nederland al sinds oktober 2021 is verdubbeld! Conclusies over hoe de woningmarkt er over een jaar bij ligt, zijn lastig te trekken. Veranderingen worden beïnvloed door de ontwikkelingen die in Oekraïne plaatsvinden. De aanhoudende oorlog zorgt voor een stijging van de hypotheekrente en verhoogde energiekosten. Daarom wordt alle (toekomstige) huiseigenaren aangeraden om nu een hypotheek af te sluiten in samenwerking met een hypotheekadviseur.

Extreem gebrek aan woningen

Woningmarktcijfers uit het vierde kwartaal van vorig jaar, hebben aangetoond dat en aanbod aan woningen die te koop staan in Nederland flink is afgenomen. Daarnaast zijn ook de cijfers van het eerste kwartaal van 2022 reeds bekend, waaruit blijkt dat er een magere 17.000 woningen te koop staan. Veel mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning en het Kabinet is van plan hier gehoor aan te geven.

Zo staat er in de toekomstplannen dat er 100.000 extra woningen per jaar gebouwd worden. Helaas gaan deze grootse plannen pas van start in 2024. Mensen die op dit moment een eigen koopwoning bezitten, zien het logischerwijs niet zitten om te verhuizen met de kelderende woningmarkt en torenhoge prijzen. Er wordt daarom de aankomende periode, tot 2024, gefocust op het beschikbaar stellen van zoveel mogelijk nieuwe woningen. Dit wordt gerealiseerd door leegstaande gebouwen en kantoren om te bouwen tot woningen voor arbeidsmigranten en studenten die een tijdelijke woning nodig hebben.

Moeilijk instappen

Deze acties mogen dan wel handig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke, simpele en relatief goedkope woning om in te verblijven, maar het zijn geen langetermijn oplossingen voor het huizentekort. Voor starters blijft het moeilijk om een woning te vinden, vooral wanneer zij op zoek zijn naar een huis met meerdere vloeren en een tuin. Ook krijgt de huizenmarkt de laatste tijd veel te maken met overbiedders en investeerders die de prijzen opdrijven en het voor mensen met een lager budget haast onmogelijk maken om een huis te kopen. Hier kan een hypotheekadviseur aan bijdragen, door samen te kijken naar mogelijkheden die binnen het budget vallen en vervolgens een slimme keuze te maken.

Een hypotheek afsluiten? Dit kan ook online

Hypotheken afsluiten kan tegenwoordig snel en gemakkelijk online worden gedaan. Vergelijken kan met één druk op de knop worden gedaan. Wanneer er behoefte is aan wat ondersteuning, kan een hypotheekadviseur worden ingeschakeld die kijkt naar een optimale hypotheek. Contact opnemen en het traject ingaan met een hypotheekadviseur kan tegenwoordig ook online, net als het afsluiten van de hypotheek. Dit gaat door middel van een online dossier, dat men kan invullen zodat de adviseur inzichten krijgt in benodigde persoonlijke gegevens en documenten. Vervolgens kan er een afspraak worden gemaakt om wensen en eisen te bespreken. Op basis daarvan brengt de adviseur een advies op maat uit over welke hypotheek het beste bij de huidige situatie past. De adviseur kan ook contact leggen met de geldverstrekker en bemiddelen, totdat het akkoord is gegeven!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

126
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.