blank

Veiligheid op de werkvloer: welke certificaten zijn verplicht?

0 Shares

Elke week komt ergens in Nederland iemand om het leven door een bedrijfsongeval. Het aantal ongevallen op de werkvloer lijkt toe te nemen, ondanks het feit dat er door zowel de overheid als het bedrijfsleven zelf veel aan wordt gedaan om het tij te keren. De genomen maatregelen lijken vooralsnog echter niet voldoende effect te hebben. Uit cijfers van de Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid) blijkt dat in 2019 maar liefst 4474 keer melding werd gemaakt van een arbeidsongeval. Een jaar eerder waren dat er nog 4368.

Certificaten moeten veiligheid garanderen

Werkgevers zijn tegenwoordig verplicht om een inventarisatie te maken van de gevaren voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Tegelijk hebben diezelfde werkgevers de mogelijkheid om deze gevaren tot een minimum te beperken. Hiervoor is in ons land een stelsel van certificaten van kracht. Sommige certificaten zijn op basis van Europese wetgeving tot stand gekomen. Dergelijke certificaten geven natuurlijk geen volledige garantie op het voorkomen van bedrijfsongevallen, maar ze zijn wel van grote betekenis. Ze zeggen namelijk veel over de wijze waarop mensen omgaan met hun taken en verantwoordelijkheden.

Bekijk ook:
Top 5 populairste Microsoft Office programma's

VCA-certificaat

Het VCA-certificaat is misschien wel een van de meest voorkomende certificaten in het Nederlandse bedrijfsleven. De afkorting VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieuchecklist aannemers. Dit certificaat is bedoeld voor mensen die risicovolle werkzaamheden uitvoeren en dient ertoe het werk veilig, gezond en milieuvriendelijk uit te voeren. Iemand die beschikt over een VCA-certificaat toont daarmee aan de veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. Aangezien dit certificaat steeds vaker door opdrachtgevers vereist wordt, is het zinvol om een VCA-cursus te volgen en dit certificaat te behalen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat opdrachtgevers afzien van een samenwerking.

Code 95

Een ander, veel gevraagd certificaat is Code 95. Dit is eigenlijk geen echt certificaat, maar een extra toevoeging op het rijbewijs. Deze code is verplicht voor mensen die beroepsmatig een voertuig besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) benodigd is. Bestuurders die beschikken over deze toevoeging op het rijbewijs, zullen na vijf jaar een Code 95-cursus moeten volgen om een verlenging te kunnen aanvragen. Daarna kan de toevoeging voor vijf jaar worden verlengd. Alle beroepschauffeurs die actief zijn in landen binnen de EU moeten beschikken over Code 95.

Bekijk ook:
Hoe maak je de perfecte outfit

 

Twijfel je over de noodzaak van bepaalde certificaten? De Kamer van Koophandel geeft je meer informatie.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.