Van website naar online klantwervingstool: Tips voor MKB 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Van website naar online klantwervingstool: Tips voor MKB

Veel MKB-websites lijken eerder op online visitekaartjes dan op effectieve klantenwervingsinstrumenten. Ze maken wel gebruik van online marketing, maar het blijft onduidelijk wat hun concrete doel is en wat de meest effectieve aanpak zou kunnen zijn.

In het huidige tijdperk, 2023, is het bijna ondenkbaar om nieuwe klanten aan te trekken zonder een degelijke website. Met een goed geoptimaliseerde website fungeer je als een echte klantenwerftool online.

Van website naar online klantwervingstool: Tips voor MKB 17

Het vergroten van online klantenaanwas

Maar hoe bereik je dit? Wat kun je doen om jouw website echt te onderscheiden van de concurrentie en eruit te springen?

De focus van dit artikel ligt op het werven van nieuwe klanten via online kanalen. Hier zijn 8 handige tips voor MKB-bedrijven om het aantrekken van klanten via hun website te vergemakkelijken.

8 tips om je website te transformeren tot een klantenwerftool!

 1. De homepage

Zorg ervoor dat de homepage begrijpelijk is voor bezoekers. Vermijd overmatig design. Een intuïtieve website verlaagt de drempel om snel weg te klikken. De startpagina is ideaal om de bezoeker warm te maken.

Belangrijke factoren liggen vooral in de gebruikte tekst:

 • het noemen van problemen
 • identificeren van oorzaken
 • beschrijven van alternatieve oplossingen
 • communiceren van de waarde van jouw diensten
 • aanzetten tot actie via call-to-action-knoppen
 • gebruik van de juiste taal
 • toegankelijke en scanbare tekst
 • tonen van unieke kenmerken
 • directe aanspraak tot de doelgroep
 • en het overbrengen van alleen het essentiële.
 1. De websiteheader

Dit is de bovenste sectie van je website, cruciaal omdat het boven elke pagina staat. Perfect om jezelf te profileren. Wat moet erin staan? Een passende slogan, ongeveer 4 duidelijke Unique Selling Points, een heldere call-to-action en vaak een telefoonnummer.

 1. De websitefooter

Aan het einde van de website, een generiek onderdeel waar je bedrijfsgegevens transparant worden weergegeven. Hier herhaal je de USP's uit de header en plaats je diensten of belangrijke referenties. Dit herhalen is gunstig voor bezoekers en zoekmachines, een essentiële factor bij klantenwerving.

 1. De hoofdnavigatie

Behoud het overzicht met ongeveer 6-8 hoofditems, waaronder ‘Home', ‘Over ons', ‘Contact', ‘Diensten', referenties, en mogelijk een blog of kennisbank. Houd ruimte voor marketinggerichte invulling met een aantrekkelijke ‘springer'.

 1. Conversiepaden

Hoewel geen fysiek element, zijn effectieve interne koppelingen en heldere call-to-action-knoppen essentieel. Gericht op zoekwoorden en verwijzend naar je belangrijkste aanbod, referenties en contactformulier. Een website met veel interne links heeft doorgaans een betere sessieduur, gunstig voor online klantenwerving.

 1. Aantrekkelijke webteksten

Deze zijn van toepassing op de gehele website. Gebruik woorden om online bezoekers te verleiden, informeren, identificeren en verwelkomen. Richt je op de bezoeker, hun problemen, uitdagingen en hoe jouw dienstverlening kan helpen. Schrijf vanuit het perspectief van de uitkomst.

Van website naar online klantwervingstool: Tips voor MKB 18

 1. Bedankpagina's

Vaak vergeten, maar essentieel om je website meetbaar te maken. Implementeer Google Analytics en Google Search Console. Stel doelen in met Google Analytics om de prestaties van je website te evalueren en optimaliseren.

 1. Effectieve webformulieren

Een doeltreffend webformulier is cruciaal voor het aantrekken van leads en klanten. Kies de juiste velden, maak het duidelijk en overzichtelijk, bied multi-inlogopties, zorg voor visuele aantrekkelijkheid en test grondig.

Hoewel er nog andere elementen zijn die bijdragen aan het transformeren van je website in een effectieve online klantenwerftool, bieden deze tips al een goede leidraad.

Van website naar online klantwervingstool: Tips voor MKB 19

Ook aan de slag met online klantenwerving?

Voor meer informatie over het werven van klanten via je eigen website, kun je een kijkje nemen op mijn website. Ik heb daar meer dan 170 artikelen staan, allemaal gericht op online groei.

Veel succes,

Marco Bouman

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

593

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.