Transitievergoeding: zo ziet het er uit in 2023 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Transitievergoeding: zo ziet het er uit in 2023

Gedurende de coronajaren was het aantal faillissementen van bedrijven naar een historisch laag niveau gedaald. De forse stijging in 2022 kwam dan ook niet heel onverwacht. Slecht nieuws is dat de voorspellingen voor 2023 ook zeker niet florissant zijn. Diverse partijen verwachten dat nog meer bedrijven het financieel lastig gaan krijgen door het wegvallen van de coronasteun, en kostenstijgingen van onder meer energie. Wil het bedrijf waar je werkt je vanwege bedrijfseconomische (of andere) redenen ontslaan? Dan is het belangrijk om te weten dat je mogelijk recht hebt op een transitievergoeding.

Wat is een transitievergoeding eigenlijk?

Wil je werkgever je (tijdelijke of vaste) arbeidscontract beëindigen of niet voortzetten, en is dat niet aan jou te wijten? Neem je ontslag omdat je werkgever verwijtbaar heeft gehandeld? Of ontslaat je werkgever je gedeeltelijk en biedt deze je een nieuw contract met voor minder uren aan? Dan heb je waarschijnlijk wettelijk recht op een bepaald minimaal bedrag, een transitievergoeding. Dit compenseert toekomstig loon dat je misloopt. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken voor een her- of omscholingstraject.

Bekijk ook:
Een eigen McDonald's beginnen? Dit zijn de cijfers en belangrijkste regels

Hoogte transitievergoeding in 2023

Al vanaf de eerste werkdag heb je recht op een transitievergoeding, in het geval je werkgever jullie arbeidsovereenkomst beëindigt. De hoogte van de transitievergoeding waar je recht op hebt, hangt af van de tijdsduur van het dienstverband en je maandsalaris. De transitievergoeding kent een maximum van 89.000 euro. Was je (bruto) jaarsalaris hoger, dan geldt een jaarsalaris.

Wordt je na 1 januari 2023 ontslagen, en was je korter dan een jaar in dienst? Dan heb je recht op het ontvangen bruto jaarsalaris gedeeld door bruto maandsalaris, vermenigvuldigd met een derde van het bruto maandsalaris gedeeld door twaalf. Ben je al langer dan een jaar in dienst? Dan heb je wettelijk minimaal recht op het hierboven genoemde bedrag, plus een derde maandsalaris per heel dienstjaar vanaf je eerste werkdag.

Tip: blijf rustig, en stem nergens direct mee in

De beëindiging van je contract zal je baas of leidinggevende waarschijnlijk tijdens een gesprek een-op-een aankondigen. Dit nieuws kan onverwacht komen, en je behoorlijk uit het veld slaan. Hoewel het zeker een uitdaging kan zijn, is het belangrijk om je emoties onder controle te houden. Ga geen verwijten maken of schreeuwen, en vertrek niet boos naar huis. Laat je echter ook niet overrompelen. Doe dus geen toezeggingen en onderteken ook nog niets. Het beste is om te vragen naar alle informatie schriftelijk op papier, en verder te gaan met je werk om aan te geven dat je het niet eens bent met de beëindiging van je contract.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Verschil tussen een transitie- of een ontslagvergoeding

Bij de beëindiging van je contract op initiatief van je werkgever, heb je in bepaalde gevallen dus wettelijk recht op een minimaal geldbedrag. Maar beëindigen jullie het contract met wederzijds goedvinden? Dan kunnen beide partijen onderhandelen over een zogeheten ontslagvergoeding, en de voorwaarden waaronder jullie uit elkaar gaan. Dit alles leggen jullie samen vast in een vaststellingsovereenkomst.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.