De 4 beste smartphonecamera’s van 2022 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De 4 beste smartphonecamera’s van 2022

Met onze smartphone doen we een hoop meer dan alleen bellen, en foto’s (en video’s) maken is er daar één van. Daarom is het belangrijk dat je een smartphone een fijne camera die goed werk levert en ook voorzien is van goede software met handige features. In 2022 is er wat dat betreft weer flink wat op de markt gebracht dat de moeite waard is. We bespreken de vier beste camera’s van Android smartphones die in 2022 op de Nederlandse markt gekomen zijn.

Google Pixel 7 Pro

In 2022 bracht Google haar Pixel smartphones eindelijk officieel naar Nederland. Gelukkig maar, want deze toestellen gooien ondanks de nog redelijk bescheiden prijzen hoge ogen op het gebied van camera’s, en dat is zeker ook het geval bij de Google Pixel 7 Pro en blijkt uit de Google Pixel 7 camera test. De hoofdcamera van 50 MP is top en weet ook bij weinig licht scherpe en heldere foto’s te produceren. De ultragroothoeklens heeft een fijne wijde hoek en dat heeft opvallend genoeg de selfiecamera ook, waardoor je meer mensen op je selfies kunt passen. Een telelens aan de achterzijde zorgt ervoor dat je tot vijf keer kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De software is verder voorzien van allerlei handige features, zoals de magische gum, cinematic blur bij het filmen en een tool om iets onscherpe foto’s eenvoudig scherper te maken. Het kleinere broertje van de Pixel 7 Pro, de Google Pixel 7, heeft de telelens niet en heeft een ultragroothoeklens met een iets minder brede kijkhoek.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Het mag geen verrassing zijn dat het vlaggenschip van Samsung, de Samsung Galaxy S22 Ultra, ook op dit lijstje voorkomt. Net als bij zijn voorganger zijn de camera’s weer meer dan uitstekend, zeker omdat Samsung tussentijds nog gesleuteld heeft aan de software waardoor vooral ’s nachts de kleuren en belichting wat realistischer zijn. Daarnaast heeft men de portretmodus verbeterd, waardoor de camera ook in lastige situaties beter weet de voorgrond en de achtergrond van elkaar te scheiden. Naast de sterke hoofdcamera en ultragroothoeklens kun je dankzij twee telelenzen met geen smartphone zo goed zoomen als met de Samsung Galaxy S22 Ultra.

De 4 beste smartphonecamera’s van 2022 14

Vivo X80 Pro

De Vivo X80 Pro zegt je mogelijk helemaal niets. Dat komt omdat Vivo een beetje een precisiebombardement uitgevoerd heeft in 2022: men betrad de Nederlandse markt, bracht de uitstekende Vivo X80 Pro uit, en verdween weer. Gelukkig hebben we de foto’s én de bijbehorende cameratelefoon nog, en dat is mooi, want de Vivo X80 Pro kan dankzij dezelfde camera set-up zeker concurreren met de Samsung Galaxy S22 Ultra. Eigenlijk levert dit onder vrijwel alle omstandigheden wel uitstekende foto’s. Dankzij de samenwerking met lenzenproducent Zeiss heb je de keuze uit verzadigde tinten en Zeiss Natural Color voor meer ingetogen foto’s. De Vivo X80 Pro is wel een behoorlijk prijzig toestel.

OnePlus 10 Pro

Ook OnePlus zocht zijn heil bij een bekend cameramerk om de kwaliteit van haar camera’s te verbeteren, namelijk bij Hasselblad. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de natuurgetrouwe kleuren die je met de camera’s van dit toestel krijgt. Leuk is dat het toestel naast een goede hoofdcamera een groothoeklens heeft met de mogelijkheid tot het maken van extreme fisheye-foto’s. Daarnaast is er een telelens waar je een beetje mee kunt inzoomen. Het dynamisch bereik van de camera’s is prima, ruis is nauwelijks aan de orde en ook de nachtmodus werkt meer dan naar behoren.

Er valt dus zeker wat te kiezen als je op zoek bent naar een smartphone met topcamera’s. Je komt dan natuurlijk wel uit bij de toptoestellen, dus er zit ook een prijskaartje aan. Maar daarbij moet je ook vooral niet vergeten wat je allemaal met dit apparaatje kan!

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.