in , ,

Hoe ervaar jij het thuiswerken?

Hoe ervaar jij het thuiswerken?

De corona crisis bindt ons aan huis. Je thuiswerkplek is misschien wel helemaal niet geschikt voor de werkzaamheden die je nu moet doen. Misschien zijn je kinderen thuis en vragen om aandacht of werk je aan de keukentafel. Misschien heb je last van de buren die elke dag klussen of woon je in een drukke omgeving waar je hinder hebt van stadsgeluiden. Aan een aantal van deze problemen kun je weinig veranderen, ergonomisch gezien kun je wel zorgen dat je goed bezig bent. Stel je bureaustoel bijvoorbeeld goed in, of nog beter, investeer in een zit-sta bureau. Afwisseling in je houding is erg belangrijk voor je gezondheid en rugklachten op lange termijn.

Verplichtingen

Werk je voor een werkgever? Je kan ze daar vragen of ze je ondersteunen om je werkplek te optimaliseren. Normaal is je werkgever hier op kantoor verantwoordelijk voor. In het Burgerlijk Wetboek staat dat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit is wel beperkt tot de thuiswerkplek, dus je mag geen hulp krijgen bij het verbeteren van het café of het openbaar vervoer. Mis jij dus een goede bureaustoel, werk je aan de keukentafel of is het licht in de kamer waar je werkt niet optimaal? Je mag je werkgever dus verplichten om je te voorzien van goede hulpmiddelen.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat de avondklok wordt opgeheven?

Je houding

Zelf kun je ook al letten op een aantal dingen. Dit voorkomt rugklachten. Zo kun je recht op de stoel, met je rug tegen je leuning aan zitten en je voeten op de grond houden. Af en toe een stukje lopen, extra vaak drinken of een snack pakken en tussendoor oefeningen doen verbetert je fysieke gesteldheid. Voorkom in ieder geval dat je 8 uur lang in dezelfde houding zit! Loop tussendoor en zit in verschillende houdingen. Als je stukken moet lezen kun je bijvoorbeeld je houding veranderen door lekker te gaan zitten en tijdens het bellen ook, dan kun je juist gaan staan. Zet je monitor recht voor je, dan past je houding ook automatisch hierop aan.

Veel drinken

Vaak koffie en thee halen is goed voor je! Je blijft in beweging. Daarnaast knel je door een verkeerde houding je bloedsomloop af. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van RSI, een aandoening die vaak ontstaat door computerwerk. Als er ook nog vochttekort ontstaan is het voor je lichaam moeilijk om afvalstoffen af te scheiden. Zet dus altijd een glas of flesje water op je bureau en drink! Vul hem wanneer hij leeg is. Je klachten gaan aanzienlijk verminderen.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Ritueel

Vaak heb je een soort ritueel als je naar je werk gaat. Je fietst op staat een tijdje in de file voor- en na je werk. Deze momenten zijn cruciaal om een goede balans te houden. Dit werkt namelijk ook door op je psyche. Nu je thuiswerkt heb je dat momentje in de file niet meer. Toch is het belangrijk om voor- en na je werk je voor te bereiden en af te sluiten van je werkdag. Ruim je bureau op, zet kopjes in de vaatwasser, zet je computer uit en neem afscheid van je collega’s via de chatfunctie zoals je normaal gesproken ze een fijne avond zou wensen. Dit zorgt ervoor dat je je werk niet mee naar huis neemt. Het is namelijk niet gezond om constant bezig te zijn met je werk. Als je dit mee naar huis neemt kan het effect hebben op je privéleven. Bedenk je eigen opstart- en afscheidsritueel.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Bekijk ook:

 • Hoe ervaar jij thuiswerken?

  • Ik vind het prettig, ervaar meer vrijheid
  • Niet prettig, ik heb last van fysieke klachten
  • Niet prettig, ik mis menselijk contact met klanten & collega’s
  • Ik vind het prettig, ik kan langer uitslapen
  • Prettig! Geen files!
  • Niet prettig, de hele dag binnen zitten in huis is niks voor mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoom is meer waard dan 7 grootste vliegmaatschappijen

cilly dartel longkanker

Presentatrice Cilly Dartell opnieuw getroffen door longkanker