Slim: bedrijven creëren online kantoren tegen eenzaamheid 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Slim: bedrijven creëren online kantoren tegen eenzaamheid

Nu we met z’n allen steeds meer thuis werken in verband met de coronacrisis, zijn de kantoren verlaten. Mis je het babbeltje bij het koffiezetapparaat? Het bespreken van de weekendplannen met collega's? De verjaardagvieringen met taart en versierde kantoorstoelen? En niet te vergeten de vrijmibo? Dan is er licht aan het einde van de tunnel. Verschillende bedrijven hebben door slimme software online kantoren gecreëerd om aan al je gezelligheid-behoeftes te voorzien en eenzaamheid tegen te gaan tijdens het thuiswerken. 

Het ziet er een beetje uit als SimCity, je weet wel; dat videospel waarin je je eigen stad kon vormgeven. WeTransfer BV, opende vorige maand in Amsterdam, Los Angeles en New York een online kantoor om haar werknemers de kantoor-ervaring mee te geven terwijl zij aan hun eigen eettafel zitten. De online werkplek is een ware droom met tafeltennistafels en technomuziek waar de werknemers in de vorm van avatars doorheen wandelen. Die avatars kunnen overigens ook gepersonaliseerd worden. De werknemers gebruiken de virtuele wereld vooral voor dagelijkse meetings en vrijdagmiddagborrels, zakelijke besprekingen zijn hier strikt verboden.

In een interview met The Wallstreet Journal, geeft Gordon Willoughby – de chief executive van WeTransfer – aan, dat het online platform gaat over de sociale aspecten van het kantoorleven, iets dat programma's als Zoom of Microsoft Teams niet kunnen. “Dat is vooral heel belangrijk voor de werknemers die recent zijn aangenomen,” aldus Willoughby in het interview.

Bekijk ook:
Private lease: voordelig en flexibel autorijden

Kantoor-utopia

Het bedrijf Sine Wave Entertainment Ltd., geeft de online kantoren vorm, en geeft in het artikel van The Wallstreet Journal aan dat hun klanten eerst een virtuele replica van hun eigen kantoren wilde creëren. CEO Rohan Freeman werd door de krant geïnterviewd en gaf in het artikel aan dat, dat al snel omsloeg toen klanten zich realiseerden dat er met virtual reality veel meer mogelijk is dan dat. “We wensen ons hele leven dat we in de toekomst werken op open zonnige kantoren waar de vlinders je om de oren vliegen,” zegt Freeman. “Hier kun je die droom verwezenlijken.”

En dat is niet alles. Ook de privileges van leidinggevenden, wordt doorgevoerd in de online kantoortuin. Zo kunnen zij de deur van de verschillende ruimtes op slot doen, zodat ze ‘uitzicht' hebben op de rest van hun online bedrijvenpark.

Een rijk studentenleven in tijden van corona

Ook de studenten hoeven niet in zak en as te zitten. Waar het studentenleven stil ligt omdat universiteiten gesloten zijn en op de studentenfeestjes een fikse boete zit, is ook hier een oplossing voor gevonden. Een online oplossing dan. The School of Communication Arts in Londen, heeft ook een online campus die dient als een uitlaatklep voor verveelde studenten. Met een investering van 10.000 pond, heeft de universiteit nu een virtuele wereld waar studenten het leven op campus weer op kunnen pakken.

Bekijk ook:
Duurzaam dilemma: vrachtwagenrijbewijs voor elektrische bestelbussen noodzakelijk

In het online platform Walkabout, kunnen de professoren aan de universiteit naar hun digitale kantoren ‘reizen', contact houden met studenten, kunnen studenten een drankje drinken in de plaatselijke pub, en kunnen ze roken in een digitale ‘rookzone'. Dit alles om de verbinding tussen studenten en professoren, maar ook tussen studenten onderling te versterken. Want een gebrek aan sociaal contact kan zorgen voor eenzaamheid.

Dus ben je het thuiswerken inmiddels wel zat, kan je geen Zoom-meeting meer aan, en kan je niet wachten tot je weer ouderwets kunt roddelen aan het koffiezetapparaat? Online kantoren zijn booming, en worden met de nieuwe technologische ontwikkelingen een ware hit in de toekomst.

959

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.