ontslag financiële tips
Saved Read later
Deel dit bericht

Ontslag? 7 financiële tips die jou kunnen helpen

Het kan zijn dat jij niet meer tevreden bent op je werk en daarom ontslag neemt, of dat jouw werkgever je uit zijn bedrijf trapt. In beide gevallen is er dan sprake van ontslag. Op het moment dat jij de deur van het bedrijf achter je dichttrekt kan iets veranderen in jouw financiële situatie. Dit kan een probleem worden. Waar heb je recht op? Wat kun je doen om de financiële schade te beperken? Met deze tips kom je er een stuk beter uit.

Ontslag nemen of ontslagen worden

De gevolgen van ontslagen worden en ontslag nemen zijn zeer groot. Als je door je werkgever ontslagen wordt dan heb je vaak kans op een werkloosheidsuitkering van het UWV. Dit is niet het geval als je zelf ontslag neemt. Ook de reden van het ontslag is van belang. Op de websites van het UWV kun je hier meer over lezen.

Je pensioenopbouw stopt

Als je wordt ontslagen dan bouw je vanaf dat moment geen pensioen meer op. Als je de financiële ruimte hebt dan kun je de opbouw van je pensioen zelf voortzetten door maandelijks een bedrag te sparen totdat je weer werk hebt gevonden.

Bereken je transitievergoeding

Als je door je werkgever wordt ontslagen dan krijg je in bijna alle gevallen een transitievergoeding mee. Hoe hoog deze vergoeding is, kun je uitrekenen op de website van de Rijksoverheid. Als je baas en jij nog samen door één deur kunnen dan kunnen jullie ook kiezen voor een vaststellingsovereenkomst. Dit wordt vaak toegepast als het afscheid gebeurt met wederzijds goedvinden.

ontslag tips

Controleer je eindafrekening

Als je vertrekt dan heb je vaak nog recht op een eindafrekening. Je hebt nu eenmaal vakantiedagen opgebouwd, je hebt recht op een transitievergoeding en misschien zit er ook nog een stukje salaris bij. Maak dus – al dan niet samen met je oude werkgever – de balans op. Dit geld kan goed van pas komen om de periode dat je ‘in between jobs’ bent te overbruggen.

Vraag een WW-uitkering aan

Als je arbeidsovereenkomst wordt ontbonden dan heb je in de meeste gevallen recht op een WW-uitkering. Dit is onderdeel van het sociaal vangnet van ons land. Als je zelf ontslag neemt of door je eigen schuld bent ontslagen dan heb je hier geen recht op. Je kunt dit allemaal checken op de website van het UWV. Daar kun je ook de hoogte van je eventuele uitkering berekenen.

Kijk naar je toeslagen

Je toeslagen zijn op je inkomen gebaseerd. Als je een lager inkomen hebt dan heb je waarschijnlijk recht op hogere toeslagen. Het is dus raadzaam om dit te checken als je geen werk meer hebt, want anders loop je geld mis dat je goed kunt gebruiken. Het werkt ook de andere kant op: als je weer werk hebt gevonden dan moet je jouw toeslagen opnieuw checken. Zo voorkom je de kans dat je geld terug moet betalen.

Creëer een buffer

Je zit niet te wachten op een financieel gat. Begin dus vandaag met het maken van een financiële buffer. We kunnen helaas niet in de toekomst kijken, dus er kunnen ook onvoorziene dingen gebeuren op je werk waardoor ontslag op de loer ligt. Een potje met geld geeft rust, want je kunt in onzekere tijden terugvallen op deze financiële buffer. Begin dus nu al met sparen, het hoeven geen grote bedragen te zijn. Je zult zien wat je aan het einde van een jaar bij elkaar hebt vergaard.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

349

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.