Ondernemers kloppen in coronatijd vaker aan voor zakelijke lening 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Ondernemers kloppen in coronatijd vaker aan voor zakelijke lening

Ondernemers kunnen over het algemeen wel tegen een stootje, maar toch blijkt de coronacrisis andere koek. Veel ondernemers kunnen het hoofd maar moeilijk boven water te houden. De meeste ondernemers hebben niet voldoende aan het Tozo-bedrag dat ze van de overheid kunnen krijgen. Natuurlijk is het een mooi gebaar van de overheid dat er hulp wordt geboden, maar vaak is het niet voldoende om privé en zakelijk uit te komen. Om deze reden zijn er steeds meer ondernemers die andere manieren verkennen om uit de problemen te komen.

Manieren om te overleven

Zakenlui staat bekend als taaie mensen die niet zomaar opgeven. Maar toch dreigt een strop voor veel ondernemers. Om deze reden is er de Tozo-regeling in het leven geroepen. Toch komt niet iedereen ervoor in aanmerking en als dit wel het geval is, is het vaak niet voldoende om de onderneming draaiende te houden. Daarom stimuleert de overheid het afsluiten van een zakelijke lening. Zo’n lening kan extra financiële hulp bieden, waardoor het toch mogelijk is om te overleven.

De economie moet draaiende houden. Nog nooit is de economie zoveel gekrompen als nu. Faillissement ligt dan ook voor veel ondernemers op de loer. Om deze reden is de overheid met een garantieregeling gekomen. Veel bedrijven ontvangen geen geld meer en lopen bedrijven mis. Toch moeten de vaste lasten wel betaald worden. Een kleine ondernemer met een omzet van minimaal 50.000 euro per jaar kan daarom aanspraken maken op de garantielening van de overheid. Op die manier is het mogelijk om tussen de 10.000 en 50.000 euro aan zakelijke leningen af te sluiten. De overheid staat dan garant voor 95 procent van het totale bedrijf. Daarmee hoopt de overheid meer bedrijven te laten overleven.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Zakelijke lening afsluiten

De overheid wil ondernemers tijdens de crisis en ook daarna stimuleren om een zakelijke lening af te sluiten. Ook als de tijden straks weer beter zijn, is een zakelijke lening een goed hulpmiddel. Het is een goede manier om een onderneming een financieel steuntje in de rug te geven. Het kan ook een manier zijn om een nieuwe onderneming te financieren. Voordeel van de hulp die de overheid nu biedt voor een zakelijke lening, is dat de overheid tijdelijk garant staat voor het krediet dat ondernemers lenen. Daarom is het een stuk beter mogelijk om veilig een zakelijke lening af te sluiten. De kans is daardoor ook groter dat ondernemers zo’n lening krijgen.

Zakelijke lening lopen in de miljoenen

Uit cijfers van de Stichting MKB Financiering blijkt zelfs dat er al voor miljoenen aan zakelijke leningen is verstrekt tijdens de coronacrisis. Met name zzp’ers hebben het moeilijk en vragen zich af hoe lang ze nog kunnen bestaan. Daarbij hebben vooral ondernemers in de evenementensector en de horeca het moeilijk. Aanbieders van zakelijke leningen bieden tegenwoordig ‘corona overbruggingskredieten’, waarmee ondernemers de grootste kosten tijdelijk kunnen overbruggen.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Eerder zei aanbieder Qredits al voor 25 miljoen euro aan overheidssteun te hebben gehad. Daarmee konden 700 ondernemers extra financiële ruimte krijgen. Volgens deskundigen is de rol van de overheid nu extra groot. Er is namelijk sprake van een ‘funding gap’. Dit is het verschil tussen kredieten die worden gegeven en het daadwerkelijke beschikbare krediet.

Lening niet zomaar verstrekken

Desalniettemin wordt een zakelijke lening alsnog niet zomaar verstrekt, er zijn verschillende eisen voor het aanvragen. Er wordt onder meer gekeken naar hoe innovatief de ondernemer is, of de ondernemer al ervaring heeft in de branche en wat de sterke kanten van de onderneming zijn. Daarnaast is het meestal belangrijk om een bedrijfsplan te schrijven. Zet dus goed op het idee wat het plan is en wat de risico’s zijn. Vooral voor startende ondernemers is dit belangrijk, want zij kunnen nog geen jaarrekening overleggen. Waarschijnlijk zullen de meeste startende ondernemers wachten tot na de coronacrisis.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.