Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland?

Online shoppen wordt steeds populairder in Nederland en daarmee is het geen verrassing dat ook het aantal Nederlandse webwinkels de laatste tijd explosief is gegroeid. Wil je weten hoeveel webwinkels er in Nederland zijn en wat zij allemaal verkopen? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel hebben we het voor je uitgezocht!

Steeds meer Nederlanders doen online wel eens een aankoop. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kocht ongeveer 77 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2021 wel eens online een product. Dat is 9 procent meer dan in 2020 en daarmee kan je wel stellen dat online shoppen nog steeds aan populariteit blijft winnen in ons land.

Steeds meer webwinkels in Nederland

Het aantal online shoppers is niet het enige wat blijft groeien, want ook het aantal Nederlandse webwinkels is in de afgelopen jaren flink gestegen. Dat is ook niet zo gek want het maken van een webshop is tegenwoordig vrij eenvoudig. Het is een kwestie van een nieuwe website bouwen, een logo en bedrijfsnaam bedenken, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de juiste producten aanbieden, wat goede marketing en nog een paar details. Steeds meer ondernemers gaan daarom hiermee aan de slag en daardoor zijn er nu een recordaantal webshops in ons land.

Volgens het CBS telde Nederland aan het eind van 2021 maar liefst 77.890 webwinkels. Dat is aardig wat, zeker als je dat vergelijkt met de jaren daarvoor. Eind 2020 waren bestonden er namelijk nog maar 57.700 Nederlandse webshops. Eind 2015 stond de teller nog op 31.255 webwinkels. En aan het einde van 2010 was er nog slechts sprake van 15.160 webshops.

Bekijk ook:
Online shopping steeds populairder in Nederland

Wat verkopen de Nederlandse webshops?

Op dit moment bestaan er dus ongeveer 78 duizend Nederlandse webshops, maar wat kan je daar allemaal kopen? Volgens het CBS zijn de meeste Nederlandse webshops actief in de fashionindustrie. Uit cijfers blijkt dat er ongeveer 18 duizend webwinkels bestaan die kleding verkopen.

Webwinkels met huis- en tuinartikelen zijn ook erg geliefd bij de Nederlandse ondernemer. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er nu ongeveer 14 duizend webshops in ons land actief die deze spullen in het assortiment hebben staan.

Nederland telt daarnaast ongeveer 7 duizend webwinkels die voedingsartikelen verkopen, ongeveer 4 duizend elektronica webwinkels, ruim duizend webwinkels met boeken, cd's en dvd's in het assortiment, 7 duizend webwinkels met vrijetijdsartikelen, ongeveer 13 duizend webwinkels met een algemeen assortiment en bijna 14 duizend webwinkels in de overige non-food categorie.

Bekijk ook:
Top 10 meest populaire websites en apps in Nederland

Wat zijn de grootste webwinkels van Nederland?

In Nederland hebben we dus heel wat webwinkels, maar wat zijn nou de grootste en populairste online shops van ons land? De grootste online retailer van ons land ken je vast wel, want dat is bol.com. Deze webgigant had in 2020 een reuzachtige omzet van ruim 3 miljard dollar en is daarmee zonder enige twijfel de succesvolste webwinkel van dit moment in Nederland.

Naast bol.com zijn er nog meer webwinkels actief en populair in Nederland. Coolblue en de online afdeling van Albert Heijn scoren hier ook erg goed. Daarnaast mag je ook Wehkamp en Zalando zeker niet vergeten.

Overigens is het wel interessant om te weten dat de meeste webshops in Nederland helemaal niet zo groot zijn. Van de ongeveer 78 duizend webshops die we nu hebben, wordt namelijk het grootste deel – ongeveer 80 procent – gerund door slechts één persoon.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.