Het belang van het SNF-keurmerk in de huursector 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Het belang van het SNF-keurmerk in de huursector

Ben je arbeidsmigrant en ben je op zoek naar een woning? Dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken of een verhuurder een SNF-keurmerk heeft. Je komt in je zoektocht waarschijnlijk ook het SNA-keurmerk tegen. Wat zijn de verschillen? En waarom is een SNF-keurmerk zo belangrijk?

Voordat je begint: SNA en SNF zijn niet hetzelfde!

Voordat je begint, is het goed om te weten dat er twee certificaten zijn die behoorlijk op elkaar lijken, maar niet hetzelfde zijn. Dit zijn het SNA-keurmerk en het SNF-keurmerk. SNA staat voor Stichting Normering Arbeid. Het is een keurmerk voor alle ondernemingen die arbeid ter beschikking stellen. Denk bijvoorbeeld aan uitzendondernemingen. Het heeft niets te maken met de huursector.

SNF is de Stichting Normering Flexwonen. Deze stichting beheert de registers van ondernemingen die aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten voldoen. Ben je een arbeidsmigrant of een kenniswerker uit het buitenland in Nederland, dan is het belangrijk dat je bij het zoeken naar een huurwoning let op het SNF-keurmerk. Bedrijven en organisaties met dit keurmerk houden zich aan strenge regels. Ieder jaar controleert de stichting of de woningen nog aan de vereisten voldoen. Is dat niet het geval, dan kan een organisatie zijn keurmerk kwijtraken.

De waarde van een SNF-keurmerk

Voor verhuurders is het behalen van een SNF-keurmerk heel belangrijk. In ons land komen er steeds meer arbeidsmigranten bij. En daar moeten we zuinig mee omgaan. In het verleden kwam het voor dat arbeidsmigranten in onveilige huizen woonden, met bijvoorbeeld slechte sanitaire voorzieningen. Het SNF-keurmerk garandeert dat een woning veilig is. De verhuurders kunnen met het keurmerk aantonen bij gemeenten, woningcorporaties, opdrachtgevers, werknemers en omwonenden dat ze voldoen aan de eisen.

Het keurmerk kent dus twee grote voordelen: het is duidelijk voor de arbeidsmigrant dat het huis in orde is, en het zorgt voor vertrouwen bij partijen die betrokken zijn bij de woning. Eigenlijk kunnen verhuurders dus niet meer om het SNF-keurmerk heen.

Is een SNF-keurmerk verplicht in de huursector?

Hoewel een SNF-keurmerk steeds belangrijker wordt in de huursector, is dit nog altijd niet verplicht. Verhuurders mogen zelf weten of ze een keurmerk willen behalen. Daardoor zijn er ook nog steeds verhuurders zonder kenmerk. Wanneer je op zoek bent naar een woning in de huursector, kun je het beste kiezen voor een verhuurder die wel een keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat het huis goede sanitaire voorzieningen heeft, dan overlast wordt beperkt en de woning ook brandveilig is.

Er is een uitzondering: wanneer een uitzendbureau of agrarische ondernemingen geld wil inhouden om onderdak te bieden, is het verplicht dat deze geregistreerd is bij SNF en het keurmerk heeft. Voor uitzendbureaus geldt ook dat zij geregistreerd moeten zijn bij SNA. In sommige gevallen is een keurmerk dus wel verplicht.

128

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.