Glazen plafond? Vrouwen 5.000 minder op loonstrook dan mannen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Glazen plafond? Vrouwen 5.000 minder op loonstrook dan mannen

Het is even een flink tegenvallertje zo tegen het einde van het jaar. Zeker voor de dames onder ons. We verdienen op jaarbasis namelijk zo’n slordige € 5.000 minder dan onze mannelijke collega’s. Dan komt toch al snel neer op een ruime € 400 per maand. En ja, dat is veel. Te veel volgens Ton Wilthagen, arbeidseconoom van de Universiteit in Tilburg. Dit gezegd hebbende, vragen we ons ook stiekem af hoe zijn loonstrookje eruit zou zien.

Het verschil in loon blijft stijgen: “dag” nieuw Gucci tasje

Zo zaten we als dames al volop in de shopping mood, zo stoten we ons hoofd keihard aan het glazen plafond. Deze bestaat dus wel degelijk. Vrouwen onder de respectievelijke leeftijd van 36 verdienen ruim 6% minder dan mannen. Tik je de 40 of 50 aan? Dan moet je het zelfs zien te rooien met een verschil van bijna 9%.

Het verschil in loon komt volgens onderzoekers ook omdat wij vrouwen de drang hebben om kindjes te baren. Geloof ons, die echte “drang” komt pas in een later stadium om vervolgens weer als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Om on-topic te blijven: daar ligt volgens Wilthagen ook de reden van de loonkloof. We moeten immers voor onze kinderen zorgen, maar lopen tegelijkertijd ook een flinke financiële achterstand op.

“Het verschil in lonen blijft toenemen terwijl de werkdruk gelijk blijft”

Als je ook nog eens hoog opgeleid bent (lees universitair) dan heb je de meeste pech. Die biefstuk kun je met een verschil van ruim € 12.000 wel op je buik schrijven. Het verschil in lonen blijft dus toenemen, terwijl de werkdruk tussen mannen en vrouwen gelijk blijft. Niet echt een goede verdeling dus. Zeker niet als je weet dat vrouwen zich over het algemeen niet ziek melden voor een mannengriep.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Onderhandelen over je salaris? Gewoon doen!

Ook hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit Jaap Muijen bemoeit zich ermee. Hij stelt dat vrouwen een veel scherpere onderhandelingstactiek moeten gaan hanteren als het aankomt op het salaris. De werkgever moet zich daarin ook wat zachter opstellen, want daar houden vrouwen nou eenmaal van. Daarbij ben je als werkgever ook gewoon veel leuker om voor te werken als je wat toegeeflijker bent.

“Ik stort het morgen direct door met terugwerkende kracht”

“Dus je wilt een salarisverhoging van € 5.000 op jaarbasis? Geen probleem, ik stort het morgen direct door met terugwerkende kracht”. Zo zal het niet gaan vrezen we, maar ruimte voor onderhandeling moet er altijd zijn. Voordat je morgen op hoge hakken het kantoor van je baas binnenstapt: denk even aan al die onzinnige aankopen die je kunt doen voor die paar honderd meer per maand. You go girl!

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.