in

Deze verzekering neemt zorgen nabestaanden uit handen

Met uitvaartverzekering zijn de kosten van je uitvaart afgedekt. Je nabestaanden hoeven dan niet op te draaien voor de kosten van jouw crematie of begrafenis. Daarnaast helpt de verzekeraar je nabestaanden – in samenspraak met een uitvaartverzorger – met het regelen van de uitvaart.

Houd er wel rekening mee dat niet iedere uitvaartpolis hetzelfde vergoed. Er zijn namelijk verschillende soorten verzekeringen, en ook in de hoogte van de uitkering kan verschil zitten.

7.000 tot 8.000 euro

Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.000 tot 8.000 euro. Hierin zitten de belangrijkste kosten verwerkt, zoals de rouwstoet, opbaring, kist, bloemen, de plechtigheid en de catering.

Het bedrag voor je uitvaart kun je op verschillende manieren verzekeren, namelijk:

 • Door middel van een gelduitkering die na je dood direct wordt overgemaakt aan de nabestaanden (kapitaalverzekering)
 • Door middel van een vergoeding van de producten en diensten die horen bij de uitvaart (naturaverzekering)
 • Een combinatie van de bovenstaande methoden (combinatieverzekering)
Bekijk ook:
Deze spelletjes kun je tijdens een online Team meeting doen!

De gelduitkering, ook wel kapitaalverzekering genoemd, is doorgaans iets duurder dan de natura- of combinatievorm. Dat komt de nabestaanden bij de kapitaalverzekering volledige vrijheid hebben bij de besteding van het bedrag. Ze mogen het geld bijvoorbeeld ook gebruiken voor een diner met de familie, ter nagedachtenis van de overledene.

Bij een naturaverzekering is vooraf besproken welke producten en diensten worden vergoed. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met vaste leveranciers. De kosten van de verzekeraar zijn hierdoor lager, waardoor de premie ook lager uitvalt. De keuzevrijheid is bij deze verzekering veel minder.

Indexeren is verstandig

Wat verder erg belangrijk is bij een uitvaartverzekering, is dat de dekking meegroeit met de daadwerkelijke kosten van de uitvaart.

Stel: je bent 30 en je sluit nu een uitvaartverzekering af voor 7.000 euro. Dan kun je je voorstellen dat deze dekking over 50 of 60 jaar niet genoeg zal zijn. De kosten van de uitvaart zullen waarschijnlijk veel meer zijn in verband met de inflatie.

Bekijk ook:
Zo krijg je de beste thuiswerk setup

Daarom is het belangrijk om je uitvaartpolis te indexeren. Zo voorkom je dat je op termijn onderverzekerd raakt en je nabestaanden alsnog voor een deel van de kosten opdraaien. Je uitvaartverzekeraar kan dit voor je regelen.

Let op: bij indexatie stijgt niet alleen waarde van de polis, maar ook de premie.

Vergelijken

Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen is het belangrijk om goed op deze punten te letten:

 • De premie (wat zijn de totale kosten)
 • De looptijd van de premie (hoe lang je premie moet betalen)
 • Het soort uitkering (kapitaal, natura of combinatie)
 • Indexatie (stijgt de waarde mee?)

Op Uitvaartverzekering.nl staat een compleet overzicht van de uitvaartverzekeraars in Nederland, de premies en de voorwaarden.

Trendwatcher

Geschreven door Linda

Trendwatcher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Zo zie jij er wakker uit: 4 handige trucjes

   36 manieren om een eitje te bakken