De voor- en nadelen van zzp in de zorg 14
Saved Read later
Deel dit bericht

De voor- en nadelen van zzp in de zorg

Ben je een zorgverlener, en denk je erover na om zelfstandig te worden? Dat is niet zo gek en een absolute trend van dit moment. Steeds meer mensen in de branche kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Er zitten veel voordelen vast aan het zijn van je eigen baas. Toch zijn er ook een paar noemenswaardige nadelen. In dit artikel gaan we de belangrijkste factoren van zzp in de zorg met je langs – zowel positief als negatief.

De voordelen van zzp in de zorg

Vrijheid

Als zzp’er in de zorg kun je genieten van veel vrijheid. Je bent niet meer afhankelijk van het schema van een zorginstelling. In plaats daarvan bepaal je zelf wanneer je werkt. Dit betekent ook dat je je eigen vakanties kunt inplannen, of minder kunt gaan werken.

Ook kun je zelf kiezen voor welke organisatie je wilt werken. Je hebt als zzp’er de vrijheid om selectief te zijn met het werk dat je doet. Komt er een opdracht voorbij die je niet aanspreekt? Dan sla je die lekker over.

Bekijk ook:
Het belang van data-gedreven communicatiestrategieën

Je bepaalt zelf je uurtarief

Als zzp’er in de zorg kun je zelf bepalen hoeveel je per uur wilt verdienen. Het is natuurlijk niet verstandig om een te hoog bedrag te vragen, maar je hebt zeker meer inspraak dan je in loondienst zou hebben. Ook kun je je kosten verrekenen in het uurtarief. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je kwijt bent aan reizen en administratie.

Veel afwisseling

Als zzp’er in de zorg hoef je je geen zorgen te maken over minuten die op uren lijken. Je hebt namelijk ontzettend veel afwisseling als zelfstandige, waardoor je werk nooit meer eentonig is. Elke dag is anders!

De nadelen van zzp in de zorg

Je werkt voornamelijk alleen

Natuurlijk heb je als zzp’er in de zorg altijd collega’s om je heen, maar je zult meestal op tijdelijke basis op één plek werken. Daarom is het misschien lastiger om een collegiale band op te bouwen. Binnen de kortste keren werk je namelijk weer ergens anders. Ook het op orde houden van je onderneming zul je alleen moeten doen.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen boekhouding

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. De Belastingdienst verwacht immers kloppende cijfers die op tijd geleverd worden. Ook moet je zelf op de hoogte blijven van de fiscale regelgeving, zodat je kunt voorkomen dat je teveel belasting betaalt.

Bekijk ook:
Recruitment moet niet onder HR worden geschaard

Als je niet zo boekhoudkundig bent, is het echter wel mogelijk om een administratiekantoor in te schakelen. Deze kunnen het merendeel van de administratie van je overnemen. Een administratiekantoor zoals Zofi is gespecialiseerd in de zorg, waardoor ze altijd precies op de hoogte zijn van de fiscale wetgeving wat betreft de zorgbranche. Zij kunnen je bovendien advies geven over verstandige financiële stappen, en zullen ervoor zorgen dat je belastingaangifte helemaal in orde is.

Je inkomsten kunnen schommelen

Als zzp’er in de zorg kan het zomaar voorkomen dat je de ene maand het dubbele verdient dan de maand daarvoor. Helaas kan het ook de helft zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van projecten. Als er op gegeven moment niet veel te vinden is, is het mogelijk dat je in die periode iets minder verdient. Ook bij ziekte krijg je niet doorbetaald, omdat je als zzp’er geen recht hebt op een WW-uitkering.

Als je er toch voor kiest om zelfstandig te gaan werken, is het daarom verstandig om een buffer op te bouwen. Zo kom je de magere tijden door zonder problemen. Bovendien is de zorg over het algemeen een sector waar gelukkig veel werk te vinden is. Toch kun je in het begin tegen enkele financiële problemen oplopen.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.