Creëer een gezellige en gezonde werkplek 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Creëer een gezellige en gezonde werkplek

Gezelligheid op de werkvloer is iets wat veel bedrijven nastreven. Een leuke werkplek zorgt er niet alleen voor dat werknemers met plezier naar het werk gaan, maar ook dat mensen productiever zijn. Een ‘gezellige werksfeer' kan voor iedereen iets anders betekenen. Dit kan zelfs gaan om de kleinste dingen. Het is niet alleen voor werknemers belangrijk om een gezonde werksfeer te creëren, maar ook voor jou als werkgever is dit van belang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zich minder snel ziek melden als ze met plezier naar hun werk gaan. Een win/win-situatie dus.

Ziekteverzuim verlagen

Het ziekteverzuim is iets wat je als werkgever altijd wilt verlagen. Daarom is het van belang dat wordt gezorgd voor een veilige en gezonde omgeving op de werkvloer. Het gaat er hierbij niet alleen om dat ongelukken worden voorkomen, maar voornamelijk dat mensen gelukkig zijn met het werk dat ze doen. Het voorkomen van ziekteverzuim is iets wat zeer lastig kan zijn. Met een verzuimbeleid kun je al veel ziekte voorkomen, maar lang niet alles. Daarom is het belangrijk signalen van dit verzuim snel te herkennen.

Deze signalen komen onder andere boven water in een preventief medisch onderzoek. Dit is een onderzoek waarvan je als ondernemer verplicht bent deze periodiek aan te bieden aan werknemers. Vooral in coronatijd kan het lastig zijn om je medewerkers op locatie te krijgen voor een PMO. In dat geval is een online PMO een uitkomst.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Hoe kan een (online) PMO helpen?

Een online PMO, ook wel E-pmo genoemd, bestaat uit een uitgebreid digitaal onderzoek voor medewerkers om inzicht te krijgen in hoe gezond het werk mentaal of fysiek is en hoe dit verbeterd kan worden. Vragen gaan bijvoorbeeld over stressniveau en het contact met de manager of werkgever. Het is hierdoor een goed middel voor werkgevers om werkomstandigheden te verbeteren. Het is wettelijk verplicht om medewerkers de mogelijkheid te geven dit onderzoek te ondergaan als zij dit willen.

Waaruit bestaat een E-PMO?

Een E-PMO bestaat uit een of meerdere vragenlijsten die online ingevuld kunnen worden om de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers vast te stellen en de risico’s die het werk met zich meebrengt zoveel mogelijk te beperken. Aangezien zo’n E-PMO digitaal ingevuld wordt, kunnen werknemers dit vanaf huis invullen.

De vragenlijst is afgestemd op het soort werk dat iemand doet, zodat je een goed inzicht krijgt in de stand van zaken van het werk dat jij of jouw medewerker doet. Hiervoor zijn tientallen vragenlijsten opgesteld, zodat je altijd passende antwoorden krijgt.

Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

Vroegtijdige herkenning van verzuim

Bij ziekteverzuim van een medewerker kunnen de kosten hoog oplopen, aangezien je als werkgever verplicht bent het loon door te betalen. Ontevredenheid over het werk en verzuim kun je vaak al zien aankomen. Zo zijn mensen minder productief en vaker vermoeid. Als je deze signalen niet opmerkt, kan het zomaar zijn dat dit tot een burn-out leidt.

Tips voor meer plezier

Een werkplek creëren waar iedereen fluitend arriveert? Daarvoor is het ook belangrijk dat je luistert naar je medewerkers. Wat willen zij? Door actief te luisteren kun je hier al veel over te weten komen. Bij veel bedrijven wordt daarom gebruik gemaakt van zogeheten happiness gesprekken, een gesprek waarbij de medewerker het bedrijf beoordeelt op verschillende punten. Voordeel is dat je als werkgever direct door kunt vragen als iets niet volledig duidelijk is. Een Preventief Medisch Onderzoek online laten uitvoeren is daarbij een mooie aanvulling. Met deze combinatie van maatregelen kun je onder meer het ziekteverzuim verlagen en het werkgeluk verhogen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.