Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

Waar, wanneer en hoe we werken, is de afgelopen decennia sterk veranderd. In de eerste plaats, omdat steeds meer mensen kiezen voor het ondernemerschap in plaats van een functie in loondienst kiezen. Daarnaast heeft – zeker tijdens en na de coronapandemie – het thuiswerken echt een impuls gekregen. Hybride werken, een paar dagen van de week op locatie en de andere dagen thuis, is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Door al deze veranderingen is het ook belangrijk om thuis een goede werkplek te hebben. Het aantal thuiskantoren is dan ook gigantisch gegroeid. Wat daarin echt een musthave is? Een goede bureaustoel!

Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling 16

Een goede bureaustoel verkleint de kans op gezondheidsproblemen

Mensen zijn over het algemeen minder gaan bewegen de afgelopen decennia. Dit heeft allerlei oorzaken, waaronder de verschuiving van fysiek werk naar zittend werk (veelal achter een computer). Al die extra uren zittend doorbrengen heeft zijn weerslag op onze gesteldheid. Zo kun je sneller last krijgen van een slechtere doorbloeding en zenuwpijn als gevolg van druk op ledematen. Een goede ergonomische bureaustoel is eenvoudig aan te passen aan individuele lichaamsbouw en voorkeur qua zitpositie. Dit zorgt onder meer voor minder kans op rug- of nekklachten als gevolg van beknelde zenuwen.

Zo vind je de (voor jou) beste bureaustoel: 5 aandachtspunten

De béste bureaustoel? Die is moeilijk zomaar aan te wijzen. Er zijn namelijk meerdere zaken die bepalen wat in jouw geval de beste keuze is. Ga je een bureaustoel bestellen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Hieronder vind je vijf aandachtspunten voor het bestellen van een bureaustoel.

Allereerst het budget. Hoeveel je aan een nieuwe bureaustoel wilt en kunt uitgeven, beperkt je keuze mogelijk. Het is hierbij goed om te onthouden dat duur niet per definitie goed hoeft te zijn.

Daarnaast speelt ook de zitduur een rol. Het aantal uur dat je dagelijks op de stoel doorbrengt. Is sterk bepalend voor het benodigde comfort. Verder is het ook goed om te letten op speciale specificaties. Moet de stoel bijvoorbeeld brandbestendig zijn, of eenvoudig te reinigen? En vind je duurzaamheid erg belangrijk? Kijk dan naar tweedehands exemplaren. Tot slot is het dus ook erg belangrijk erop te letten dat je de stoel ergonomisch kunt afstellen naar jouw persoonlijke fysieke kenmerken en voorkeurszithouding. Ben je uitzonderlijk klein of lang? Kies dan een stoel die specifiek voor jouw lichaamsbouw ontwikkeld is.

Een goede afstelling van een bureaustoel in 5 stappen

Een goede bureaustoel bestellen is een eerste stap in het voorkomen van gezondheidsproblemen als gevolg van zittend werk. De volgende stap is het goed instellen van de stoel. Dat doe je met de volgende vijf stappen.

Zittinghoogte: je bovenbenen zijn horizontaal met je voeten plat op de grond;

Zittingdiepte: er is een vuist ruimte tussen de zitting en je knieholtes;

Hoogte van de rugleuning: je rug is over de gehele lengte goed ondersteund;

Lendesteun: de kromming van de rugleuning volgt de natuurlijke kromming van je rug; en

Hoogte van de armleuningen: je ellebogen maken een haakse hoek als je onderarm op de armleuning ligt.

Ook oog voor ander ergonomisch kantoormeubilair

Wil je je lichaam minimaal belasten tijdens je werk? Dan is het vooral belangrijk om niet te lang in dezelfde houding te blijven zitten. Sta regelmatig even op en doe zo mogelijk oefeningen om je lichaam weer los te maken. En kijk eens kritisch naar andere kantoormeubelen. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een zit-sta-bureau?

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

206

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.