Investeren in crypto presales onder de Nederlandse financiële regelgeving 1
Saved Bewaren
Deel dit bericht

Investeren in crypto presales onder de Nederlandse financiële regelgeving

De nieuwe Europese MiCa wetgeving moet de Europese cryptomarkt reguleren en meer transparantie creëren. Dit zorgt ervoor dat Nederlanders veiliger kunnen beleggen in crypto. De nieuwe wetgeving maakt het echter ook onmogelijk om anoniem in crypto te beleggen, en de verplichte licentie kan een obstakel zijn voor jonge crypto ondernemingen. In dit artikel bespreken we alle Nederlandse crypto wetgevingen, en hoe deze de gebruikerservaring van Nederlandse crypto fans beïnvloeden. 

Vraag naar presale crypto blijft groeien in 2025

De trend van crypto presales zet door in 2025, en dat is geen verrassing. Bij een crypto presale kunnen investeerders specifieke munten kopen voordat deze officieel gelanceerd worden, meestal tegen een verlaagde prijs. 

Hierdoor kunnen enorme winstmarges behaald worden, en kunnen investeerders zelfs met geringe inleg flinke bedragen binnenharken.

Ook voor bedrijven heeft het opzetten van een crypto presale verschillende voordelen. Presales worden steeds populairder binnen de tech sector als alternatieve vorm van crowdfunding, en worden vaak gebruikt om begrotingstekorten te dichten.

Mede hierdoor zijn er voor consumenten meer presale crypto munten om uit te kiezen dan ooit. Dit levert kansen op, maar zorgt ook voor uitdagingen. 

Het succes van een crypto presale is vaak sterk afhankelijk van de marketingcampagne van de oprichters, en wat er speelt binnen de crypto gemeenschap.

Als beginnend crypto investeerder kan het moeilijk zijn om een duidelijk overzicht te krijgen van alle factoren die bijdragen aan het succes van een munt. Beleggers met weinig ervaring die op zoek zijn naar de beste presale crypto, kunnen daarom het best analyses en marktprognoses van experts vergelijken.

Voor zowel beginnende investeerders als doorgewinterde crypto fans is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de Nederlandse wetgevingen rondom cryptovaluta. Een goed begrip van zowel Nederlandse als Europese wetten kan namelijk helpen om betrouwbare munten en beurs platformen te identificeren.

Onder welke wetten en regelgevingen vallen cryptovaluta?

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn de crypto waakhonden van Nederland. Alle crypto dienstverleners moeten zich registreren bij de DNB. Dit betekent dat deze bedrijven ook onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) vallen.  

Volgens De Nederlandse Bank wordt er in Nederland zo’n 13 miljard euro witgewassen per jaar in Nederland. De Wft focust zich voornamelijk op het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. Dit gebeurt door alle financiële dienstverleners te verplichten hun gebruikers goed in de gaten te houden.

Dit betekent dat Europese crypto bedrijven zich aan strenge KYC richtlijnen moeten houden, verdachte transacties moeten controleren en een beleid tegen witwassen moeten opstellen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de DNB geen keurmerk is, ze verstrekken namelijk geen licenties.

Het beleid van De Nederlandse Bank zorgt ervoor dat je in Nederland niet anoniem crypto kan aankopen. Hier krijg je betrouwbare dienstverleners voor terug, die volgens de regels spelen en niet snel failliet zullen gaan. 

Veranderingen binnen de Europese cryptomarkt

Het verstrekken van licenties aan crypto bedrijven is de taak van de AFM. In 2024 lanceerde Europa de MiCa wetgeving. Dit is de eerste Europese wetgeving die zich volledig richt op het reguleren van crypto.

Volgens de MiCa moeten alle crypto ondernemingen die hun diensten willen aanbieden binnen Europa een CASP licentie aanvragen bij een Europese lidstaat. De AFM heeft momenteel een handjevol CASP licenties uitgedeeld. 

Volgens de nieuwe MiCa wet, die komende juni volledig in werking treedt, moeten crypto dienstverleners meer doen om de consument te waarschuwen voor de risico’s van beleggen in crypto. 

Zo mogen bedrijven bijvoorbeeld geen misleidende informatie delen, en moeten er in sommige gevallen waarschuwingen gegeven worden op de app of website. De AFM vermeldt expliciet dat de nieuwe wetgeving bedoeld is om rug pulls te voorkomen. 

Ook moeten bedrijven een prospectus opstellen en delen met investeerders. Dit betekent dat consumenten makkelijk een betrouwbaar overzicht van jaarrekeningen, oprichters en risicofactoren kunnen krijgen.

Zowel na- als voordelen voor crypto fans

De strenge Nederlandse wetgevingen van de DNB en AFM zorgen voor meer transparantie en betrouwbaarheid voor Nederlandse crypto gebruikers. Dit is met name bij presales zeer belangrijk, waar het risico op rug pulls relatief groot is. De uitgebreide KYC procedures maken het echter vrijwel onmogelijk om anoniem te investeren.

Daarnaast vormt de verplichte CASP licentie een aanzienlijk obstakel voor crypto startups, die misschien niet de middelen hebben om een vergunning te bemachtigen. Dit kan leiden tot minder keuze voor de consument.

Na komende juni zal definitief duidelijk worden hoe invloedrijk de nieuwe MiCa wet wordt: naar verwachting zullen de positieve effecten merkbaarder zijn dan de negatieve effecten.

Deel dit bericht
Bewaren

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

201

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.