in ,

Gratis met het openbaar vervoer in Luxemburg

Wanneer je je zorgen maakt over het milieu, is het zeker een fantastisch initiatief. Luxemburg is het eerste land ter wereld waar alle vormen van openbaar vervoer, op de taxi na, gratis zijn. Het land heeft deze keuze gemaakt om te zorgen voor een beter milieu.

Luxemburg, file land

Waarschijnlijk heb je het nog niet eerder meegemaakt als je ooit hebt gereisd door Luxemburg. Maar Luxemburg is in verhouding echt een file land. In het land staan in verhouding meer files dan in welk andere land dan ook. Daarnaast wonen er maar 600.000 mensen in het land, en is er veel sprake van woon-werkverkeer uit andere landen. In totaal zouden er dagelijks zo’n 400.000 mensen naar de Luxemburgse hoofdstad toe reizen. En die 400.000 mensen, nationaal en internationaal, veroorzaken gigantische files.

41 miljoen euro per jaar

Het is natuurlijk nog even afwachten in hoeverre het gratis openbaar vervoer gaat slagen in Luxemburg. Inwoners van Luxemburg hebben namelijk gemiddeld meer auto’s op hun naam staan dan welk land in de Europese Unie dan ook. En aangezien iedereen graag in zijn eigen auto mag rijden, zijn er ook tal van mensen sceptisch over het idee. Zoals het op dit moment lijkt gaat het de Luxemburgse overheid zo’n 41 miljoen euro per jaar kosten. Op een land met 600.000 inwoners toch wel een redelijke investering. Maar het blijft niet bij de 41 miljoen euro. De regering heeft ook besloten om de bus- en treinverbindingen in het land te verbeteren, dit is ook nog eens goed voor 4 miljard euro. En nu maar hopen dat de inwoners hun auto laten staan en het OV nemen.

Bekijk ook:
Amazon medewerkers staken en protesteren op Black Friday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.