ANWB-paddenstoelen leveren goed geld op! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

ANWB-paddenstoelen leveren goed geld op!

Dat de handel in paddenstoelen best lucratief kan zijn was al bekend. Maar op Terschelling hebben ze daar een hele nieuwe dimensie aan gegeven. Daar zijn de oude ANWB-paddenstoelen in de verkoop gegaan, en tot ieders verrassing leverde de afgeschreven bewegwijzering nog een aardige som geld op, oplopend tot 3.000 euro per stuk.

Al een eeuw in het Nederlandse landschap

Al sinds de zomer van 1919 wijst de ANWB-paddenstoel wandelaars en fietsers de weg. Omdat ‘gewone' wegwijzers het landschap zouden verpesten werden er kleine paaltjes ontworpen. De betonnen paddenstoelen waren destijds ook nog eens goedkoper dan ijzeren bordjes, vanwege de tekorten die waren ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2005 telde Nederland nog bijna zesduizend ANWB-paddenstoelen. Het is niet bekend hoeveel er momenteel nog in het landschap zijn te vinden.

Unieke collectors items

Voor veel mensen bleken de stenen paaltjes van het Waddeneiland een uniek collectors item te zijn. Er kwamen biedingen uit het hele land toen de gemeente Terschelling had besloten om de paaltjes te koop aan te bieden, nadat deze afgelopen zomer waren vervangen door nieuwe exemplaren. Voor mensen die lang op het eiland hadden gewoond, maar ook toeristen die gewoon goede vakantieherinneringen koesterden was dit uiteraard een buitenkansje om een mooie tastbare herinnering aan het eiland in huis te halen.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Brandaris favoriet

De locaties die op de paddenstoelen stonden vermeld vormden in grote mate ook meteen de prijs van de verschillende paaltjes. De Brandaris, de 53 meter hoge vuurtoren van Terschelling, was daarbij veruit favoriet bij de vele gegadigden en dat zorgde ervoor dat paddenstoelen met deze aanduiding er op zo’n 3.000 euro opleverden.

‘Voelmaquette’

Het initiatief om de paaltjes te verkopen ontstond in samenwerking met de VVV van Terschelling en Staatsbosbeheer, die de opbrengsten van de verkoop gaan gebruiken voor het opzetten van een uitkijkpunt voor blinden en slechtzienden. Hier wordt een 3 meter grote ‘voelmaquette’ van het eiland, onder de naam Tastbaar Terschelling, gerealiseerd. De kosten van dit project bedragen 40.000 euro en de opbrengst van de ANWB-paddenstoelen dragen hier goed aan bij.

Avatar foto
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.