De 10 grootste bedrijven ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 grootste bedrijven ter wereld

Hieronder vind je een verzameling van de 10 grootste bedrijven ter wereld op dit moment. Maar wat is nu groot als je het over bedrijven hebt? Praat je over de meeste werknemers, de meeste omzet, de grootste winst of het meeste geld op de bankrekening?

De 10 grootste bedrijven ter wereld

Het best vergelijkbaar is wellicht de waarde van het bedrijf op de beurs. Dat kan je naar een vaste eenheid, zoals de Amerikaanse dollar, omrekenen. En dan blijkt dat het grootste bedrijf op aarde meer dan $ 2 biljoen waard is, dat is $ 2.000 miljard. Eigenlijk kun je de 10 grootste bedrijven ter wereld dus ook de 10 rijkste bedrijven ter wereld noemen als je naar de beurswaarde kijkt. Wat zijn de grootste bedrijven ter wereld?

10. TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company maakt halfgeleiders en is het grootste onafhankelijke bedrijf dat dit doet. Dat zal je misschien nog niet zoveel zeggen tenzij je weet dat halfgeleiders ook wel computer chips worden genoemd. Apple en Huawei zijn klanten. En als je verder weet dat er momenteel een groot tekort aan chips is, kan TSMC wellicht nog een paar plaatsjes stijgen de komende tijd. Dit bedrijf vind je voorlopig dus wel in de top 10 grootste bedrijven ter wereld.

9. AliBaBa

Er zijn wellicht maar weinig Nederlanders die niet minstens een maal iets hebben besteld bij deze Chinese kloon van Amazon. Met een thuismarkt met meer dan een miljard potentiële consumenten, verstuurt AliBaba dagelijks waarschijnlijk veel meer pakjes dan Amazon. Als de rest van de wereld ook kan worden overtuigd, zal dit bedrijf de eerste plaats kunnen overnemen. Althans als de Chinese overheid het zover laat komen. Macht is belangrijk in China en de Communistische Partij duldt geen rivalen.

8. Tesla

Tesla staat inmiddels op nummer 8 en dat mag je ook een klein wondertje noemen met een excentrieke topman als Elon Musk. Deze heeft meerdere malen gezegd dat de waarde van het bedrijf op de beurs niet realistisch is. Beleggers denken daar anders over en nu de productie van de elektrische auto’s goed op gang is gekomen, is de waarde van het bedrijf in 2020 verzesvoudigd. Elon Musk is mede daardoor de op één na rijkste man op de wereld. Onlangs verklaarde hij nog opgewekt dat er een tijd was geweest dat hij dacht dat Tesla failliet zou gaan.

10 rijkste bedrijven

7. Facebook

Als jij ook een profiel hebt op FB zal het je wellicht verbazen dat dit bedrijf zoveel waard kan zijn. Maar Facebook heeft behalve jouw profiel er ook nog ongeveer 2 miljard andere. Daarbij is het eigenaar van WhatsApp, Instagram en nog een paar bedrijven die over de hele wereld voor communicatie worden gebruikt. De opbrengsten bestaan voor 99% uit reclame. Het is uiteraard begrijpelijk dat iedere groot bedrijf ter wereld op Facebook te zien wil zijn. De laatste tijd heeft het bedrijf het wat moeilijk met privacy-problemen.

Bekijk ook:
Wat weet Facebook over jouw surfgedrag?

6. Tencent

Dit Chinese bedrijf kan je vergelijken met een combinatie van Facebook, Google en de AppStore. Het bedrijf heeft ook een enorm aantal gebruikers al zijn die vooral in China te vinden. Maar China heeft uiteraard wel de grootste bevolking van enig land op de wereld. Het is bovendien het land waar burgers steeds meer te besteden krijgen door de toenemende welvaart. Om die reden wil iedere bedrijf ook reclame kunnen maken voor de eigen producten in China. Tencent is het platform waar dat het meest efficiënt kan gebeuren.

5. Google

Hoe ben jij op deze site gekomen? Waarschijnlijk via Google. Het is bijna onvoorstelbaar dat er ook een tijd is geweest dat er andere zoekmachines waren die als een serieuze concurrent konden  worden beschouwd voor Google. De machtspositie die Google momenteel heeft op het gebied van informatie over gebruikers baart overheden regelmatig zorgen. Weet Google inmiddels meer over jou dan jij zelf weet? In ieder geval zorgt Google er ook voor dat jij overal op het net reclame ziet voor producten waarin jij interesse hebt getoond. De meeste reclameopbrengsten ter wereld gaan naar Google. Geen wonder dat dit een van de grootste bedrijven ter wereld is dus.

Wat zijn de grootste bedrijven ter wereld?

4. Amazon

Het begon met het verzenden van boeken via een webshop. Inmiddels zijn er maar weinig zaken die je niet kan bestellen via Amazon. Het is een platform waar aanbieders vrijwel alles wereldwijd kunnen verkopen. Daarnaast biedt het bedrijf nog diverse diensten waarom streaming en opslag in de cloud. De baas en grootaandeelhouder van Amazon is Jeff Bezos, de rijkste man op aarde. Zijn ex-vrouw is overigens na de scheiding de rijkste vrouw ter wereld. In Nederland zullen we binnenkort merken wat Amazon inhoudt. In Duitsland heeft het bedrijf al een slachting aangericht onder webshops.

3. Microsoft

Het vroegere bedrijf van Bill Gates is niet meer het meest waardevolle bedrijf ter wereld, net als Bill niet langer de rijkste man ter wereld is. Toch is Microsoft nog steeds een grootmacht als het aankomt op computersoftware. Daarnaast zijn er ook veel andere diensten die het bedrijf in de loop van de tijd is gaan verlenen, Microsoft is nog steeds een van de techno-reuzen in de VS al is het bedrijf een beetje naar de achtergrond gedreven door de meer in het oog springende concurrenten zoals Google, Facebook en Apple. Wellicht dat Microsoft binnenkort ook een stapje terug moet doen.

Bekijk ook:
Dit zijn de rijkste mensen ter wereld

2. Saudi Aramco

Dit olieproducerend bedrijf is pas in 2020 op de beurs gekomen en was meteen een tijdje het meest waardevolle bedrijf en het eerste bedrijf ter wereld dat meer dan $ 2 biljoen waard werd geacht. Er is slechts een klein deel van de aandelen op de beurs geplaatst, het merendeel is in handen van de overheid van Saoedi Arabië. Aramco is het voormalig staatsbedrijf van het land. Het is de grootste olieproducent ter wereld op dit moment en bezit de op twee na grootste olievoorraden op deze aarde. Een bedrijf dat de moeite waard is.

1. Apple

Het is nog maar een paar jaar geleden dat Apple het eerste beursbedrijf werd dat meer dan $ 1 biljoen waard was. Inmiddels is het weer het meest waardevolle bedrijf met een waarde boven de $ 2 biljoen. Eigenlijk weet iedereen wel wat Apple maakt en waarom het bedrijf zo waardevol wordt beschouwd. Innovaties op het gebied van consumentenelektronica komen zeer vaak van Apple. Ook na het overlijden van Steve Jobs, de man die het bedrijf op de kaart heeft gezet, is de ontwikkeling gewoon door gegaan en staat Apple nog steeds op 1 in het lijstje rijkste bedrijven ter wereld.

Apple grootste bedrijf ter wereld

Wat betekenen dergelijke bedragen nu eigenlijk en waar kan je ze mee vergelijken? De waarde van Nederland met alles erop en eraan wordt geschat op $ 4 biljoen.

Bekijk ook:
De 10 rijkste vrouwen ter wereld

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.