Waarin verschillen cryptovaluta van reguliere muntsoorten? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarin verschillen cryptovaluta van reguliere muntsoorten?

Met allebei kun je betalingen doen. Van allebei kun je een tegoed in je portemonnee hebben, en allebei fungeren ze feitelijk als middel om een indirecte ruil mogelijk te maken; je wilt een goed of dienst van een ander hebben, en in ruil daarvoor geef je geld, zodat de ontvanger hier weer iets anders van kan kopen. Op het eerste gezicht lijken cryptovaluta en andere muntsoorten dus behoorlijk op elkaar. Maar naast deze overeenkomsten, zijn er ook vooral heel veel verschillen.

Er is geen bank bij betrokken

Het grootste verschil tussen crypto valuta en reguliere muntsoorten, is dat er bij cryptogeld geen bank betrokken is. Dat is heel wat anders dan we gewend zijn, want we weten niet beter dan dat het de banken zijn die al onze transacties verwerken en die precies bijhouden hoeveel geld we op onze rekening hebben en kunnen besteden. Iedere transactie die we doen, zelfs al is het contant, is vroeg of laat te herleiden naar een bank en vaak ook naar jou als persoon.

Bekijk ook:
De 5 beste babyfoons met camera van dit moment

Bij cryptovaluta ligt dit anders. Bij de Tron, om maar eens een voorbeeld van een cryptomunt te noemen, is het niet de bank die bijhoudt hoeveel tegoed iedereen bezit. Het zijn de gebruikers zelf. Dat klinkt als een recept voor fraude, maar dat is het niet. Alle tegoeden en transacties worden namelijk bijgehouden en geregistreerd op een krachtig netwerk van heel veel computers, een zogenaamde blockchain, die elkaar continue controleren en corrigeren. Een behoorlijk waterdicht systeem, dat in de ogen van veel gebruikers zelfs betrouwbaarder is dan een bank. Doordat deze blockchains gekoppeld zijn aan één bepaalde munt, kunnen betalingen alleen worden gedaan tussen mensen of bedrijven die dezelfde munt gebruiken. Heb je een tegoed aan Cardano, dan kun je deze bijvoorbeeld niet gebruiken om iemand die uitsluitend Bitcoin gebruikt te betalen.

Iedereen kan een munt oprichten

Een ander groot verschil tussen cryptovaluta en reguliere valuta, is dat een cryptomunt feitelijk door iedereen kan worden opgericht. Waar normale muntsoorten bij een land of een groep landen horen, zoals de Euro, is dat bij cryptomunten niet het geval. Deze zijn niet gebonden aan een land, en kunnen door iedereen waar ook ter wereld worden opgericht. En dat gebeurt dan ook, het aantal cryptomunten loopt in de vele honderden tot duizenden, die lang niet allemaal even actief zijn.

Bekijk ook:
Virtual reality trends: Drie top VR-brillen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dat oprichten, dat kan anoniem, net als het betalen of handelen ermee. Ook dat is een groot verschil ten opzichte van reguliere valuta waarbij dat, door de tussenkomst van de bank, niet het geval is. Deze vrijheid is voor veel gebruikers de reden om (deels) over te stappen op cryptomunten.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.