Dit zijn 3 actuele trends in energievoorziening 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn 3 actuele trends in energievoorziening

Energielevering, energievoorziening en de energietransitie zijn populaire onderwerpen de laatste tijd. De energieprijzen stijgen de pan uit en steeds meer huishoudens komen in de problemen. Tegelijkertijd wordt de druk om meer duurzame energie te gebruiken steeds groter. Er is dan ook flink wat aan het verschuiven als het om onze energievoorziening gaat. Hierbij zijn een aantal grote trends zichtbaar. We zetten drie actuele en belangrijke trends voor je op een rijtje.

1.    Steeds meer decentralisatie

Lange tijd was ons energienetwerk gebouwd rondom een aantal centrale energiecentrales die al onze energie opwekken. Dit centrale netwerk is al een tijd minder belangrijk aan het worden. Onze energievoorziening wordt steeds verder gedecentraliseerd, waardoor de stroom dichterbij de eindgebruiker wordt opgewekt. De eindgebruiker speelt hier zelf ook een belangrijke rol in. Zo maken steeds meer mensen gebruik van zonnepanelen om te voorzien in (een deel van hun) energiebehoefte. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar en het vergelijken van zonnepanelen is een belangrijke manier om te bepalen welke panelen voor jou als gebruiker het meeste opleveren.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

 

2.    Hernieuwbare energie heeft de toekomst

Duurzame energie wint al jaren aan terrein, maar de grote energietransitie moet nog steeds komen. Toch is in de trends heel duidelijk te zien dat dit er wel aan zal komen. Hernieuwbare, groene energie heeft de toekomst. Dit kan gaan om zonne- of windenergie, maar ook groene waterstof wordt steeds populairder. Rondom het opwekken van waterstof bestaan bij veel mensen nog wat onduidelijkheden, maar steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van waterstof opwekken met een goede waterstof generator. Met stroom en water wordt er door de generator waterstof opgewekt. Een belangrijke stap naar een duurzame toekomst.

3.    Schommelingen in opwek van energie

Bij fossiele brandstoffen was het altijd duidelijk hoeveel er wanneer geproduceerd kon worden. Bij duurzame energiebronnen fluctueert dit veel meer. Hoe hard de wind waait en hoeveel de zon schijnt, zijn aspecten die wij niet in de hand hebben. Daardoor zal de energieproductie uit duurzame bronnen meer fluctueren dan bij fossiele brandstoffen. Slimme systemen die deze fluctuaties kunnen voorspellen en de balans bewaken tussen vraag en aanbod spelen daarom een belangrijke rol in de nieuwe vorm van energievoorziening. Voldoende opslag van energie om aan de vraag te voldoen is daarom nodig. Hierin zijn verschillende ontwikkelingen zichtbaar. Zo worden elektrische auto's steeds vaker gebruikt als een soort buffer om teveel opgewekte energie in op te slaan voor later gebruik.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.