Steeds meer automobilisten aan de dashcam 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds meer automobilisten aan de dashcam

De dashcam wint steeds meer terrein in Nederland en Europa. Een dashcam is een klein cameraatje die je op de voorruit plakt en die alles filmt wat je als bestuurder ziet. Hij begint automatisch met opnemen als je de auto start en gaat ook weer uit als je de auto uitzet. In het geval van een ongeluk slaat hij de betreffende video automatisch beveiligd op zodat hij niet meer kan worden verwijderd. Je hebt daarom altijd bewijsmateriaal als onderweg iets gebeurt.

In Nederland neemt het gebruik van dashcams elk jaar gestaag toe, in andere landen is het soms zelfs verplicht. In Rusland en Zuid-Korea ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als je zonder dashcam de weg op gaat. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat bijna niemand de weg op zonder dashcam, daar krijg je vaak een korting op je premie wanneer je een dashcam gebruikt. In sommige landen, zoals Portugal en Oostenrijk, is het gebruik van een dashcam in verband met privacy juist ten strengste verbonden.

Veiliger verkeer
Kan het gebruik van een dashcam bijdragen aan een veiliger verkeer? Die kans is vrij groot. Cameratoezicht werkt in veel gevallen preventief, de pakkans bij een overtreding of misdrijf wordt namelijk een stuk groter. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel de traject controle op de snelweg. Mensen rijden daar nauwelijks nog te hard, je weet namelijk zeker dat je een boete op de mat krijgt.

Verzekeringsmaatschappijen blij
Voor verzekeringsmaatschappijen zijn de voordelen evident. Het bepalen van de schuldvraag bij ongevallen is een tijdrovende en kostbare zaak. Ook is het vaak een hele rompslomp met papierwerk en zijn de bestuurders van beide voertuigen het lang niet altijd eens. Als er beeldmateriaal is gaat het bepalen van de schuldvraag een stuk sneller en efficiënter. Daarnaast is het vaak meteen duidelijk wie de schuldige van de aanrijding is. Het aantal onterecht uitgedeelde claims zal daardoor een stuk minder zijn. Deze besparingen kunnen weer worden doorberekend aan de klanten, zoals in het Verenigd Koninkrijk dus al het geval is. Het is daarom waarschijnlijk een kwestie van tijd is voordat verzekeringsmaatschappijen het gebruik van dashcam actief gaan aanmoedigen en stimuleren.

Privacy in het geding?
Een belangrijke vraag die opkomt wanneer een hoop mensen de weg op gaan met een dashcam is wat dit voor gevolgen heeft voor de privacy. Waarschijnlijk vindt niemand het fijn dat hij overal gevolgd wordt. Dit is precies de reden waarom het gebruik van dashcams in sommige landen verboden is. In Nederland is wat dat betreft nog weinig wetgeving over het gebruik van dashcams. Wél is het in Nederland gewoon toegestaan om te filmen in het openbaar.

Toekomst
De verwachting is dat de populariteit van dashcams de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. Omdat steeds meer mensen een dashcam gebruiken worden ook steeds meer opmerkelijke situaties in het verkeer vastgelegd. Er zijn hele Youtube kanalen met grappige en opmerkelijke dashcam video’s. Ook in België stijgen de verkopen en is de verwachting dat dit de komende jaren zal toenemen.

Trending korting

Speciaal voor onze lezers heeft Allcam.nl een kortingscode voor 10% korting op alle dashcams. Vul in de winkelwagen de volgende code in en de korting wordt automatisch berekend: trending

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.