Drone
Saved Read later
Deel dit bericht

RPAS wijziging in 2020

Het gebruik van drones is reeds ingeburgerd. De dronetechnologie ontwikkelt zich snel. Drones worden kleiner en beter en drones zijn betaalbaar geworden. Exacte aantallen drones in Nederland zijn er niet, maar schattingen liggen rond de 60.000 drones. De meeste zijn in ieder geval van particulieren.

Sectoren
Drones dringen door tot vele sectoren. Boeren besproeien gewassen. Fotografen en journalisten maken vanuit de lucht promotievideo’s, bedrijfsfilmpjes en huwelijksvideo’s. Postorderbedrijven bezorgen pakketten en Justitie en politie zetten drones in voor crowd control en het opsporen van wietkwekerijen.

ROC
Drones worden professioneel ingezet. Wie professioneel met drones werkt, moet een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport en een bedieningscertificaat hebben. Deze bedrijfsvergunningen zijn er in twee varianten de ROC oftewel de Remote Operator Certificaat en de ROC-light.

Vergunning
Er zijn grote verschillen tussen de twee varianten. Met de volledige vergunning mag je met drones tot 150 kilo vliegen. Met de light-variant mogen de drones niet meer dan vier kilogram wegen. De drone mag minder hoog vliegen en minder bij objecten komen en op mindere plekken. De verschillen in bevoegdheden zijn evenwel groot. De piloot moet een erkende opleiding volgen, de drone moet een bewijs van luchtwaardigheid bezitten, het bedrijf een certificaat. Daarnaast moet elke vlucht vooraf worden gemeld.

Bekijk ook:
Elektrische step kopen? Dit zijn de wetten en regels

Hobby
Verreweg de meeste dronegebruikers zijn hobbyisten. Iedereen kan een drone kopen. Er worden tienduizenden verkocht bij Bart Smit, Mediamarkt of speciaalzaken zoals de drones van Droneland.nl.  Ze worden gebruikt om wedstrijden mee te doen of spectaculaire luchtfoto’s mee te maken. Om ongelukken te voorkomen zijn de verkeersregels voor recreatieve dronevliegers aangescherpt. Een drone mag maximaal 50 meter hoog en 100 meter ver vliegen, en minimaal 50 meter van bebouwing, wegen en mensenmenigtes. Voor kleine luchthavens geldt een no fly zone van drie kilometer en voor Schiphol een ruime zone rond de landingsbanen waar drones verboden zijn.

2020
In de zomer van 2020 gaat er veel veranderen. Eén van de grootste veranderingen is dat het onderscheid tussen recreatieve vliegers en professionals komt te vervallen. Een tweede verandering is dat drone-operaties ingedeeld zullen gaan worden in verschillende risico-categorieën. Vluchten met een laag risico komen in de ‘Open’ categorie. Bedrijven die dronevluchten uitvoeren waar wat meer risico’s aan verbonden zijn komen terecht in de ‘Specific’ categorie. Men zal dan vluchten mogen uitvoeren mits men werkt volgens standaardscenario’s en goedkeuring heeft gekregen van de nationale luchtvaartautoriteit.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.