Pump it! De wondere wereld van cryptocurrencies 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Pump it! De wondere wereld van cryptocurrencies

Aanvankelijk was het investeren in cryptocurrencies voornamelijk iets voor IT-nerds, die gedreven werd door hun eigen ideeën. Door de digitale valuta zou het monetaire stelsel overbodig worden en zouden invloedrijke Centrale Banken buitenspel gezet kunnen worden. Zeker in het afgelopen jaar zijn cryptocurrency populair geworden en door een veel bredere lagen van de bevolking geaccepteerd die het als mogelijkheid zien om op een snelle manier steenrijk of nog rijker dan ze al zijn te worden. Ongeacht de hoogte- en dieptepunten in de bitcoin koers. Van jonge scholieren tot bejaarden filosoferen met het digitale betalingsmiddel.
Rappers zoals Boef en Snoop Dogg, en actrice Gwyneth Paltrow, allemaal steken ze geld in cryptomunten, waarmee deze virtuele valuta in een mum van tijd tot een hype is gemaakt. Daarnaast gaf de corona pandemie een flinke impuls op de handel in crypto, de mensen hebben thuis gezeten en vonden de weg van de digitale coins makkelijker.

Zwart geld

In toenemende getale zijn mensen verontrust geraakt over het milieuonvriendelijke van de cryptocurrency. Iedere transactie staat gelijk aan ruim 600 kilowattuur aan stroom, grofweg een derde van het jaarlijkse gebruik van een economisch gezin. Het mijnen van deze virtuele munten gebeurt met behulp van blockchaintechnologie, wat geheel herleidbaar is en dus transparantie oplevert, door een enorm netwerk van servers die continu actief zijn.

Bekijk ook:
Ervaar het gemak van draadloze toegang met de Nuki Smart Lock 4.0 Pro

Tesla-baas Elon Musk verstuurde onder andere daarom (na eerder een grote inleg in bitcoin te hebben gemaakt en de koers steeg enorm hard) destijds nog een kritische tweet over de CO2-uitstoot die de digitale munt veroorzaakt. De prijs zakte direct naar beneden en veranderde deze digitale munt weer van bitcoin naar shitcoin, om daarna met meer dan 5 procent weer omhoog te springen na een tweet van Musk van begin juni waarin hij zei dat je een Tesla met bitcoin kunt kopen, zodra circa 50 procent de energie die wordt gebruikt voor het delven van bitcoin weer zuiver is. Een andere keerzijde van cryptohandel is dat de anonieme aard het gemakkelijk mogelijk maakt zwart geld wit te wassen. Al sinds het ontstaan zijn criminelen erin geïnteresseerd, waardoor een grote toevloed aan crimineel kapitaal in de crypto-markt heeft plaatsgevonden. Een cryptovaluta die op grote schaal in de misdaad wordt gebruikt, is Monero, die bekend zou staan een van de anoniemste digitale valuta's. Maar doordat de laatste jaren de cryptomarkt juist dermate snel is gegroeid, blijkt inmiddels slechts één procent van de hele market kapitalisatie te bestaan uit misdaadgeld, verklaarde senior analist Wouter Slot in februari van dit jaar van IEX, platform voor en door beleggers.

Bekijk ook:
Review: Google Nest Thermostaat V3 Premium - Slim, duurzaam en kostenbesparend

Bitcoin is in El Salvador wettelijk betaalmiddel

Juist vanwege de blockchaintechnologie, die iedere gemaakte transactie registreert, kunnen criminelen die met bitcoins handelen in toenemende mate worden gepakt. Onderzoekers van de Universiteit van Qatar hebben adressen kunnen achterhalen van wie meer dan 125 gekoppeld werden aan dark web accounts die voornamelijk werden gebruikt voor de aanschaf van wapens en handel in drugs, bijvoorbeeld Silk Road, de inmiddels stilgelegde “eBay voor drugs”.

Rechtvaardig betaalsysteem

Crypto-investeerder Sebastiaan van der Lans (32), de oprichter van WordProof, dat is gespecialiseerd in het tegengaan van fraude of nepnieuws door middel van blockchaintechnologie (ook de technologie die achter cryptocurrency zit), noemde de crypto het meest eerlijke, transparante geldsysteem dat er is. ” Het is niet met bijvoorbeeld het aantal in circulatie gebrachte bitcoins mogelijk om achter gesloten deuren te frauderen, zoals met geld van centrale banken is gebeurd. In de beginperiode zorgde cryptocurrency nog voor veel ergernis en vrees; men zag het als een middel om kapitaal wit te wassen of een onbetrouwbare bubbel.” Het zal volgens Van der Lans vermoedelijk ook niet lang wachten totdat bijvoorbeeld ook Apple en Google in bitcoins gaan duiken. Ook grote betalingsdiensten zoals VISA, Paypal en Mastercard hebben al laten doorschemeren in te zetten op crypto.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.