7 tips voor het kopen van een nieuwe systeemcamera 14
Saved Read later
Deel dit bericht

7 tips voor het kopen van een nieuwe systeemcamera

Een camera kopen kan knap lastig zijn, want er zijn veel merken, soorten en maten. In dit artikel krijg je tips die je zeker zullen helpen om een goede keus te maken tijdens je volgende systeemcamera aankoop.

Let niet te veel op megapixels

Veel megapixels staan gelijk aan superscherpe foto’s. Althans, dat is wat de marketing van, voornamelijk smartphones, ons laat geloven. Het is echter zo dat megapixels niet zo veel zeggen over hoe goed je foto’s worden. Megapixels helpen bij details en het uitvergroten of uitsnijden van een foto, maar belangrijker is de kwaliteit en het formaat van de sensor. Hoe groter, hoe beter en vaak ook duurder.

De drie belangrijkste sensoren in systeemcamera’s zijn; Full Frame, APS-C (1.5/1.6x kleiner) en Micro FourThirds (2x kleiner dan full frame). Hoe groter de sensor, des te meer (licht) informatie deze kan opvangen. Op grote sensoren passen ook pixels die groter zijn en elke grotere pixel vangt ook weer meer informatie op en dat is goed voor de kwaliteit van de foto. Kleine sensoren, in telefoons bijvoorbeeld, kunnen wel 200 megapixels hebben, maar deze pixels zijn heel klein en hebben AI-technologie nodig om de informatie op te vullen. Dit resulteert vaak in minder scherpe foto’s dan een professionele camera zou maken. Op een telefoonscherm zie je dat niet meteen, maar zodra je gaat printen of uitvergroten zie je dat de kwaliteit meestal tegenvalt. 

Kijk bijvoorbeeld naar de Canon EOS R3; een van de professioneelste en dure modellen van Canon. Deze heeft een grote Full Frame-sensor en ‘maar’ 24.2 megapixels. En reken er maar op dat deze foto’s maakt met meer detail dan de meeste andere systeemcamera’s en welke telefoon met 200MP dan ook. Conclusie: ga voor een goede sensor, beeldprocessor en groot dynamisch bereik. Elke camera van 24.2 megapixels geeft een meer dan haarscherpe foto.

Bedenk wat je vast gaat leggen

Het soort fotografie (of film) dat je gaat beoefenen speelt ook een rol in je camera keuze. Wil je je gaan focussen op sport-, wild- of vogelfotografie, dan wil je dicht bij de actie zitten. Weet je nog wat we zeiden over dat een Micro FourThirds sensor 2x kleiner (en 2x ingezoomd) is dan een Full Frame-sensor. Dat komt goed van pas bij zulk soort fotografie. Met een 50-100mm lens zoom je in werkelijkheid van 100 tot 200mm in.

Bekijk ook:
Elektrische step kopen? Dit zijn de wetten en regels

Ga je voor grootse landschappen, binnenhuisarchitectuur of gebouwen, dan wil je een zo’n weidt mogelijk beeld. Een full frame-sensor kan daar goed bij helpen. Uiteraard geld altijd dat je juiste (wijde) lens erbij moet kopen.

Uiteindelijk kun je met elk soort systeemcamera en sensor ook elk soort fotografie beoefenen. Maar de een heeft net wat meer voordelen dan de ander voor het onderwerp dat je kiest.

Denk aan de toekomst

We hadden het net over de lenzen en die zijn misschien nog wel belangrijker dan de camera body zelf. Het is beter om een hele goede lens te hebben, dan een hele goede camera en een middelmatige lens.

Ben je beginnend fotograaf en wil je alleen wat vakantiekiekjes maken, dan kun je met een gerust hart voor de ‘kit-lenzen’ gaan. Dit zijn de lenzen die in het pakket bij de camera zitten. Maar, wil je serieus aan de slag, dan horen daar ook serieuze en vaak duurdere lenzen bij. Denk hieraan bij het kopen van een camera. Goede lenzen zijn vaak even duur of zelfs duurder dan de camera die je aanschaft.

De juiste lens en het maximale diafragma

Oke, je hebt extra geld vrijgemaakt om een goede cameralens te kopen, maar hoe weet je of een lens goed is? De eerste stap is om naar het maximale diafragma te kijken. Diafragma betekent hoeveel licht er door de lens wordt binnengelaten en wordt aangegeven met een F. Hoe kleiner het getal, des te meer licht binnenkomt en dat is positief. Nu is het zo dat duurdere lenzen een veel lager getal (groot diafragma zoals f/1.2) duurder zijn dan lenzen die een maximaal diafragma van f/3.5 hebben. Een laag getal zorgt ook voor een mooi scherpte onderscheid tussen de voor- en achtergrond. Dit noemen we scherpte-diepte.

Veel goedkopere standaard zoomlenzen (bijv. 14-140mm) hebben een diafragma bereik van f/3.5-5.6. Dat betekent dat er een diafragma van f/3.5 is op 14mm en f/5.6 op 140mm zoom. Wanneer het donker wordt wil je een zo’n groot mogelijk diafragma hebben om op die manier veel licht binnen te laten. Gaat dat niet, dan moet je het beeld softwarematige oplichten met ISO en dat veroorzaakt vaak ruis. Daarom is een ‘lichtsterke’ lens met bijvoorbeeld f/2.8 als maximaal diafragma een goed idee. Maar, meestal een stuk duurder.  

Bekijk ook:
De 5 beste babyfoons met camera van dit moment

Bekijk ook de overige eigenschappen

Je weet nu al dat megapixels niet het belangrijkste zijn en dat je geld apart moet houden voor goede camera lenzen en naar het formaat van de sensor moet kijken. Maar, er zijn nog een aantal andere eigenschappen die de prijs en kwaliteit van een systeemcamera bepalen:

  • Is er interne beeldstabilisatie aanwezig? (handig voor vanuit de hand filmen of fotograferen)
  • Heeft de camera een elektronische zoeker (goedkopere modellen hebben dit niet altijd)
  • Kan het LCD-Scherm kantelen? (Sommige schermen kunnen alleen omhoog/omlaag of zitten zelfs vast)
  • Is het een touch LCD-scherm of moet je knoppen gebruiken?
  • Kan de camera fotograferen in RAW?
  • Welke lensvatting heeft de camera? (niet elke lens past op elk merk camera)
  • Hoe snel is de autofocus en herkent deze mensen, dieren en ogen? (en soms andere objecten)
  • Wat is de maximale video resolutie en welke framerate heeft deze?

Het juiste cameramerk kiezen

Het juiste cameramerk kiezen is eigenlijk niet zo lastig. Er zijn namelijk een aantal grote merken en die zijn allemaal goed. Het tijdperk dat Canon en Nikon de enige twee keuzes waren is allang voorbij. Naast deze twee merken kun je ook kiezen uit Fujifilm (APS-C sensoren), Sony (APS-C en Full Frame), Panasonic (MFT en Full Frame), OM-system (voorheen Olympus met MFT-sensoren). Kies een van deze merken en je zult altijd een goede aankoop doen.

Kijk naar het introductiejaar van de camera

Een (nieuwe) camera uit het huidige jaar is handig, omdat je gebruikmaakt van de nieuwste technologieën. Nu is het zo dat de technische ontwikkeling van betaalbare camera’s minder snel gaat dan die van de meeste smartphones. Een camera kopen met een introductiedatum van twee jaar terug is in dat geval best een slimme zet. Daarbij zijn deze modellen vaak iets goedkoper dan hun opvolgers.

Conclusie

Als laatste is het goed om te weten dat duurder niet altijd beter is voor wat je zoekt. Neem altijd een camera van een gevestigd merk en neem de aankoop van toekomstige lenzen mee in je budget. Het is goed om te beginnen met een starters kit en later uit te breiden. Staar je niet blind op megapixels en bedenk vooraf wat voor soort fotografie je wilt gaan beoefenen. En vergeet niet: een goede lens is belangrijker dan een goede camera.

Deel dit bericht
Read later

One Comment

  1. Frits Langeman Reply

    Kijk, eindelijk is een artikel over camera’s dat zegt waar het op staat en je echt helpt. Dank.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.